Winnaars Eiwit Challenge bekend

Ons voedselsysteem is in transitie. In Nederland is voldoende voedsel beschikbaar, er is een sterke agrarische keten en een toonaangevende internationale voedselindustrie. Toch staat het huidige globale voedselsysteem onder druk door de sterk groeiende wereldbevolking, klimaatverandering, impact op de natuur, grondstoffen schaarste, de daling van de kwaliteit van de landbouwgrond, de druk op de ruimte, het huidige consumptiepatroon en de afstand tussen consument en producent. Een omslag in het voedselsysteem is noodzakelijk. De transitie naar een plantaardiger dieet kan hier bij helpen.

De vraag naar plantaardige (eiwit)producten stijgt, maar de diversiteit van het aanbod in de supermarkt schappen is nog beperkt. En dat terwijl er steeds meer sojabonen, veldbonen, kikkererwten, etc. in Nederland worden geteeld. Wat kan je met deze gezonde en lokaal geproduceerde eiwitten? Met de Eiwit Challenge willen de provincies Noord-Holland en Flevoland, in samenwerking met Voedsel Verbindt hier een extra impuls aan geven.

In totaal waren er 17 aanmeldingen voor de Eiwit Challenge. De kwaliteit van de inzendingen was hoog en de jury stond voor een zware opgave. Op 30 november hebben alle deelnemers een pitch gegeven en de projecten toegelicht. Hierbij werden er producten getoond en geproefd, technieken besproken en was er veel interactie tussen de deelnemers zelf.

Vandaag, 14 december, werden de winnaars van de Eiwit Challenge 2023 bekend gemaakt door gedeputeerde van de provincie Flevoland Jan Klopman en wethouder Jesse Luijendijk van de gemeente Almere. Iedere winnaar werd beloond met een cheque ter waarde van € 10.000,-.

De winnaars zijn:

  1. Yogho Bono, gefermenteerde plantaardige veldbonen drink, te vergelijken met yoghurt
  2. Guacamole uit de Flevopolder, duurzaam alternatief voor de avocado op basis van edamame bonen.
  3. De Nieuwe Keuken, een hartige vleesvervanger op basis van open schimmelfermentatie
  4. Mothers Kitchen, deeg- en beslagproducten van lokale plantaardige eiwitten
  5. Meel met een missie, meel op basis van mengteelten, veldbonen en tarwe
  6. Tot moes, hartige moes van groente en peulvruchten door middel van fermentatie  

Voor vragen kunt u contact opnemen met Carlo Verhart, 0651303148, of carlo.verhart@voedselverbindt.nl

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?