(Afgelast!) Food Train: wat food met je doet

let op: Helaas gaat de foodtrain niet door

Voedsel, we zijn er allemaal dagelijks mee bezig. Maar wat weten we er eigenlijk van? Bestaat er zoiets als ‘verstandig eten’, bijvoorbeeld naarmate je ouder wordt? Of een persoonlijk voedselprofiel? Hoe bepaal je eigenlijk wat er bij jouw op de bord terecht komt? En hoe duurzaam wordt dat voedsel geproduceerd? Hoe wordt er gesleuteld aan ons voedsel en in hoeverre zijn we ons hiervan bewust?

Eén ding is zeker: er valt veel te vertellen over wat we eten en de invloed daarvan op onze gezondheid en ons geluk. Hogeschool Inholland is een actief speler in de wereld van voeding, voedingsmiddelen en voedselinnovaties. Samen met TOPDelft en NHFood organiseren ze een reeks lezingen met docenten, lectoren en studenten over het hoe, wat en waarom van ons dagelijks eten. Vanaf maart 2022 gaat de Food Train rijden in Delft en Alkmaar. Wanneer stap jij in?

Food for Happy Ageing

Veel ouderen lopen tegen het probleem aan dat ze het lastig vinden om dagelijks voldoende te eten. Vaak hebben ze simpelweg geen zin of vergeten ze het. Terwijl het juist voor ouderen belangrijk is om dagelijks voldoende voeding binnen te krijgen. Feike van der Leij begon zijn loopbaan als lector Health & Food met een focus op healthy ageing: langer gezond blijven. Nu ligt de nadruk van zijn onderzoek op happy ageing. Wat bedoelt hij daarmee? “Zo lang mogelijk gezond blijven, maar wel blijven genieten. Voeding die lekker is moet gezond zijn en gezonde voeding moeten we lekker maken.” Maar hoe doe je dat? En hoe makkelijk is het voor ouderen om hier invulling aan te geven? Op 17 maart geeft Feike van der Leij een lezing over deze thematiek, waarbij onder andere smakelijke toepassingen van uienpulp de revue zullen passeren. 

Jij als burger, consument en shopper!

Voeding gaat niet alleen over voedsel maar ook over gedrag. En de mens is een ingewikkeld wezen. Onze keuzes in het stemhokje (bijvoorbeeld over bio-industrie) kunnen in de supermarkt opeens verdwenen zijn als we merken dat die biologische kip een hoger prijskaartje heeft. Woody Maijers schetst ons wispelturige gedrag vanuit drie perspectieven en gaat na wat dat betekent voor wat we uiteindelijk op ons bord hebben.

Food Safety / Kwaliteit

Met miljarden wereldburgers in het verschiet zal de voedselvoorziening in de komende decennia fors van karakter moeten veranderen. De eerste stappen worden al gezet, met verrassende voedselproducten bijvoorbeeld gebaseerd op reststromen uit de tuinbouw of insectenkweek. Een novel food dat er aankomt, zoals eendenkroos-eiwit als nieuw ingrediënt, is een voorbeeld. Bijzonder duurzaam maar hoe zit het met de voedselveiligheid?

Kracht van Smaak

Voeding komt niet binnen als het niet lekker is. De smaak, geur, kleur en textuur van ons eten bepaalt in grote mate de kans om het nog een keer te willen eten, en dat is een driver die natuurlijk ook commercieel gezien bijzonder interessant is. Sensorisch onderzoek is een tak van sport waarin Inholland uitblinkt, en die expertise delen we niet alleen graag met studenten, maar ook met jou! Docenten Food Commerce & Technology gaan verschillende aspecten van sensorisch onderzoek belichten en dat betekent dat jij het zelf ook gaat beleven!

Personalized Food

Geen mens is hetzelfde. Wat voor de een gezond en lekker is, hoeft dat voor de ander helemaal niet te zijn. Naar mate onze kennis over individuele gezondheids-“merkers” toeneemt kunnen we beter tegemoet komen aan onze specifieke behoeftes. Op basis van DNA-kennis kan gekeken worden naar gepersonaliseerde voeding die bijdraagt aan onze gezondheid. Hoe gaat dit in zijn werk, wat levert het ons op en hoe zit dat met ethische kwesties rondom DNA-kennis van jezelf? Een kennisgebied dat zich snel ontwikkelt en waar we graag met jou over in gesprek gaan.

 

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?