v.a. 15 sept- Training Strokenteelt: maak je eigen strokenteelt-bouwplan

Deze Meerdaagse training strokenteelt ondersteunt akkerbouwers bij het ontwerpen van een eigen strokenteelt bouwplan.

Waarom strokenteelt?


Eerder vertelde WUR onderzoeker Dirk van Apeldoorn ons over o.a. de voordelen van strokenteelt. Één daarvan is dat je risico’s ermee spreidt; “Je bent minder afhankelijk van de opbrengst van een specifiek gewas. Als nu bijvoorbeeld de prijzen voor aardappels een jaar slecht zijn, zoals met de coronacrisis, hebben veel boeren een probleem, omdat de aardappel een derde van hun inkomen vormt. Dat is een risico van monocultuur. [..] Strokenteelt maakt daarnaast interactie tussen verschillende gewassen mogelijk. Dit is positief voor de biodiversiteit in het veld en helpt de natuur haar werk te doen in bijvoorbeeld het tegengaan van plagen. De breedte van de stroken is afhankelijk van de mechanisatie, maar voor deze effecten geldt: hoe smaller hoe beter.” Lees hier het volledige gesprek.

Wil jij verkennen hoe je op je eigen bedrijf aan de slag kan met strokenteelt?


Met de Innovatietraining Strokenteelt maak je een eigen bouwplan voor een proefperceel of het hele bedrijf. Ook leer je van de huidige ervaringen van ERF BV in de Flevopolder, de WUR percelen in Wageningen en Lelystad en van andere telers.

“Op zes meter zie je echt een verschil en een exponentiele toename van nuttige insecten.” Jaco Burgers, directeur van ERF BV

“Het extra werk bleek reuze mee te vallen. Vooral het ontwerpen vooraf kost extra tijd.” Theo Heijboer, bedrijfsleider ERF BV

Inhoud trainingsdagen van 13.30 tot 20.00 uur:

  • 15 september 2021: Bekijk de percelen van ERF en WUR, mogelijke perceelindeling, beste gewaskeuzes en combinaties
  • 27 oktober 2021: Kennis opdoen over strokenteelt: mechanisatie, beregening, onkruidbeheersing, ziekten en plagen. Plus opzet van je eigen plan
  • 17 november 2021: Bemesting en bodemstructuur, benodigde investeringen, mogelijke opbrengsten. Deel je eigen plan.  
  • 8 december 2021: Vermarkten van producten uit strokenteelt. Feedback op je eigen plan.

De training wordt verzorgd door Dirk van Apeldoorn, WUR onderzoeker strokenteelt, met inbreng van Jaco Burgers, Dirk van de Weert, Theo Heijboer en Roy Michielsen, ERF BV en begeleiding van Maria van Boxtel, Land & Co.

Kosten


De kosten voor de training zijn € 550,- + 21% BTW per deelnemer.

Locaties:


De Training vindt plaats op praktijkbedrijven met voorbeelden van strokenteelt, zodat de deelnemers het ook in de uitvoering kunnen zien. Zoals de werklocatie ERF BV, Ibisweg 10 te Zeewolde & Prof Broekemahoeve, Elandweg 84 te Lelystad.

Deelnemen?


Omslagfoto: Klaas Eissens
(Bedrijfsleider ERF BV Theo Heijboer, Onderzoeker WUR Dirk van Apeldoorn en Directeur ERF BV Jaco Burgers in de strokenteelt)

Deze training is mede mogelijk gemaakt door de SABE regeling van het Ministierie van LNV.

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?