Toekomstversnellers: Kijk mee terug naar de 5 Noord-Hollandse winnaars

Adoptie van een stukje Texel, de Boerderijschool, de Mineralen Centrale, het Amsterdams Voedselbosplan en bloemrijke oevers in Ankeveen. Dat zijn de 5 Topideeën die de wedstrijd Toekomstversnellers hebben gewonnen.

Op 3 april jl. vond het pitch-event en tevens slotevent van Toekomstversnellers plaats in de Johan Remkeszaal van de Provincie Noord-Holland. In de aanloop naar het pitchevent konden Noord-Hollanders een groen initiatief voor het landelijk gebied insturen. Uit 51 creatieve inzendingen koos de jury uiteindelijk 5 Topideeën. Juryvoorzitter Jelle Beemsterboer (gedeputeerde Wonen, Landbouw en Visserij, Stikstofbanken en het PPLG) beloonde de winnaars ieder met €5000. Daarnaast krijgen ze ondersteuning bij promotie en een netwerk om hun ideeën verder tot uitvoering te brengen. 

Lees hieronder verder over de vijf winnaars. Uit elke Noord-Hollandse regio is 1 winnend initiatief gekozen.

De €5000 ging naar ‘Adopteer het Texelsche Landschap’, van Tuinderij Texel in Den Hoorn. Texelaren of andere geïnteresseerden kunnen de biodiversiteit een handje helpen door een vierkante meter inheemse Texelse bloemen te adopteren.

Hier ging de winst naar de Boerderijschool in Bergen. Deze school wordt zowel producten als consument: leerlingen kweken hun eigen lunch voor de kantine, zodat ze toegang tot en kennis over gezond, vers én lokaal geproduceerd voedsel krijgen.

De Mineralen Centrale uit Warder ging er met de winst vandoor. In een hub wordt rundveedrijfmest van 15 melkveehouders centraal vergist, waarbij groen gas wordt geproduceerd en op het net kan worden geleverd. Het restproduct (digestaat) wordt gebruikt voor bemesting. Je kunt hier een blog van Boer & Business in Balans lezen over deze techniek.

De winst ging naar Het Amsterdamse Voedselbosplan, bedacht en geschreven door leerlingen van Amsterdamse basis- en middelbare scholen en met de ‘Amsterdammertjes van het jaar’. Op verschillende plekken in Amsterdam moeten voedselbossen komen voor minderbedeelde gezinnen. Op de Dam komt een verrijdbaar bos. 

In Ankeveen worden bloemrijke en natuurrijke oevers gerealiseerd. Samen met de inwoners worden de oevers van het dorp in de oorspronkelijke staat teruggebracht met natuurlijke bloemen en planten.

Met de wedstrijd ‘Toekomstversnellers’ wil netwerkplatform Groen Kapitaal (Provincie Noord-Holland) inwoners op een creatieve manier bij de thema’s uit het PPLG betrekken.

In het Noord-Hollandse PPLG staat wat de provincie wil bereiken om het landelijk gebied mooi, leefbaar en gezond te houden. Het PPLG gaat over natuur, water en bodem, klimaat, landbouw, landschap en erfgoed en recreatie.
 
Uit heel Noord-Holland zijn voor de wedstrijd 51 groene initiatieven ingestuurd. De jury selecteerde 15 Topideeën, die vervolgens op 3 april een pitch hielden. Uit elke regio is 1 winnaar gekozen. Op de website van Groen Kapitaal worden de winnaars van Toekomstversnellers en hun plannen nauw gevolgd.

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?