Subsidie voor duurzaam regionaal voedsel

Er is € 500.000 beschikbaar voor projecten die bijdragen aan duurzamere landbouw en aan kortere ketens in het voedselsysteem.

Noord-Holland streeft naar een schone en veilige productie van gezond, betaalbaar en smaakvol voedsel voor iedereen. Dat betekent: gezonde verdienmodellen voor ondernemers, maar ook doen wat goed is voor mens en dier, het klimaat, bodem, water en biodiversiteit. In de Voedselvisie 2020-2030 staan kansen en uitdagingen om te komen tot zo’n duurzaam voedselsysteem.

Steentje bijdragen

Om tot een duurzaam voedselsysteem te komen is het nodig dat alle partijen in de voedselketen een steentje bijdragen. Niet alleen de agrarische sector en de voedselverwerkers zijn aan zet, maar ook bijvoorbeeld de retail en detailhandel, consumenten en afvalverwerkers. De provincie wil dit stimuleren en een aantal projecten financieel ondersteunen met een subsidie. In 2022 is eenzelfde regeling opengesteld. Toen werden 6 aanvragen gehonoreerd.

Voorbeelden van mogelijke projecten zijn samenwerkingen tussen boeren en ketenpartijen die zorgen voor meer eiwitrijke plantaardige teelten voor Noord-Hollandse consumenten of het realiseren van meer afzet van Noord-Hollandse producten in de Noord-Hollandse supermarkten. Ook groepen boeren die samen willen leren hoe ze kringlopen kunnen sluiten of natuur-inclusief kunnen produceren, zijn welkom met hun aanvragen.

Subsidie en netwerk

Er is €500.000 beschikbaar gesteld. Subsidieaanvragen kunnen tussen 1 maart  2023 en 1 juni 2023  worden ingediend. De beoordeling van de subsidieaanvragen gebeurt op basis van volgorde van binnenkomst. De provincie plaatst de subsidieregeling op de pagina Subsidies.

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?