Samen verzet je bergen. Zelfs bergen appels

De ‘Red de appel’- dag was een groot succes! De volledige 10.000 kg biologische appels van René van der Aarde heeft dankzij de actie een bestemming gevonden.

"Dit alles begon met de opmerking: ik heb nog flink wat kilo’s staan, weten jullie nog iemand? En het eindigde in een groot project waarin samenwerking het sleutelwoord is.” aldus René van der Aarde.

Aandacht voor de biologische appel van dichtbij

Voor € 1 per kilo mocht iedereen op 14 januari zelf in Hem zijn eigen tas, mand, krat of kofferbak komen vullen met op biologische wijze geteelde Santana appels. Met de actie wilde de fruitteler uit Hem aandacht vragen voor de duurzame appel uit Noord-Holland en voor de afzet ervan: “Wij zien dat de meeste consumenten nog niet kiezen voor de biologische appel. Europa, Rijk en provincie stimuleren de omschakeling naar biologisch wel.”

Van der Aarde is in omschakeling naar volledig biologische teelt. De teler noemt het een logische, maar spannende stap. “Te vaak gaat het om ‘veel voor weinig’ zonder oog te hebben voor wat de aarde nodig heeft om voor ons te blijven zorgen. Het betekent wel dat we een aantal jaren minder zullen oogsten, terwijl de prijs die we ontvangen nog de prijs voor reguliere teelt is. Deze overstap kost ons dus veel geld en het kost extra moeite om deze duurzame appels onder de aandacht van de consument te brengen.” De actie op 14 januari heeft daarin flink geholpen.

Hulp van medewerkers van de provincie

De provincie Noord-Holland ondersteunde de actie van Van der Aarde. Gedeputeerde Ilse Zaal: “Wij leverden een kleine bijdrage door te helpen met de organisatie van deze dag. Vooral hebben we ons mediabereik in kunnen zetten. Om te komen tot een duurzaam voedselsysteem is het belangrijk dat er meer duurzame producten worden verkocht en dat de afstand tussen de producent en de consument zo klein mogelijk is. Dit draagt bij aan een betere leefomgeving én aan een beter verdienmodel voor de agrarisch ondernemer.”

De avond voor de actiedag hebben trainees en andere collega’s van de provincie appeltaarten gebakken om zo een gezellig puntje uit te delen voor bij de koffie tijdens het afhalen in Hem – natuurlijk gebruikten ze de appels van René in het taartrecept. Een aantal provinciaal medewerkers heeft ook op de dag zelf geholpen, met het schenken van koffie, snijden van de taarten en natuurlijk het verkopen en inpakken van de appels.

Een mooie samenwerking

Mensen kwamen van ver en dichtbij. Voor een paar kilo of een paar honderd kilo voor heel de buurt. Matthijs Post van ProeVkantoor reed heel wat kilo’s naar Boerschappen, het Dijklander Ziekenhuis, provincie Noord-Holland en nog veel meer. Ook Too good to go sprong in en zorgde dat mensen vooraf pakketten konden bestellen. Van der Aarde zette na afloop, overdonderd door het grote succes, in een bericht op facebook: “Bedankt allemaal voor de belangstelling en het enthousiasme. Want alleen hadden we dit niet gekund!”

Internationale aandacht

Een paar dagen na de ‘Red de appeldag’ startte in Berlijn de Grüne Woche. Een internationale beurs, die het trefpunt vormt voor de Duitse en internationale landbouw- en agrifoodsector. De provincie Noord-Holland was samen met het regionale voedselnetwerk Voedsel Verbindt te vinden in het Nederlandse Paviljoen. Een partij van 500 kilo appels is meegereisd naar de Duitse hoofdstad en op de beurs uitgedeeld om het verhaal van de biologische appelteler uit onze regio te vertellen. Dit sloot perfect aan bij het thema van de Grüne Woche dit jaar: ‘lekker, duurzaam en van dichtbij.’ Ook aan minister Christianne van der Wal is een mandje appels overhandigd.

Foto: Gedeputeerde Ilse Zaal overhandigt appels aan Minister Christianne van de Wal, achter hen programmamanager Voedsel Verbindt Carlo Verhart en gedeputeerde Flevoland Jan Nico Appelman.

Gerelateerde artikelen

NH nieuws – tienduizenden appels in de uitverkoop in Hem. over 3 weken zijn ze niet meer mooi

Noordhollands Dagblad – Graaien en grutten voor een appel en een ei. Biologische fruitteler in Hem vlot door zijn voorraad heen

Noordhollands Dagblad – Noord-Holland steelt de show op Grüne Woche in Berlijn. Appels uit Hem gewilde lekkernij bij internationaal publiek

Boer & Business in Balans – ‘Red de appel’- dag: 10.000 kilo biologische appels

Boer & Business in Balans – Noord-Holland naar de Grüne Woche

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?