Haarlem scoort goed met duurzaam en sociaal inkoopbeleid

De gemeente Haarlem vervult een belangrijke rol als coördinator van het Europees programma ‘Innovatief en verantwoord aanbesteden’. De gemeente heeft een Europese Horizon 2020-subsidie gekregen van € 270.000 euro voor het inrichten van een Living Lab voor circulaire en duurzame voedselproductie en distributie.

Daarnaast is Haarlem gevraagd om mee te doen in het AL4CITIES project om samen met andere Europese steden zoals Helsinki, Parijs, Tallinn en Kopenhagen kunstmatige intelligentie in te zetten om klimaatneutrale doelen te realiseren. Ook is de gemeente Haarlem uit duizenden inzendingen geselecteerd én genomineerd voor de prestigieuze Procura+ Award 2020 voor de meest innovatieve en duurzame aanbesteding in Europa in de categorie ‘Aanbestedingsinitiatief van het jaar’. Andere genomineerden zijn de Universiteit van Edinburgh, de stad Kopenhagen en het Nationaal Oostenrijks Aanbestedingsagentschap. Na de zomer wordt bekend gemaakt wie van deze vier organisaties de Award heeft gewonnen.

De gemeente Haarlem past Social Return on Investment (SROI) succesvol toe. Dit betekent dat 5% van het aanbestedingsbedrag gebruikt wordt om extra werk- en stageplekken te creëren voor mensen die een zetje nodig hebben om weer aan het werk te komen. Dit worden ook wel mensen met een afstand tot arbeidsmarkt genoemd. De gemeente Haarlem is in de officiële publicatie van de Europese Commissie als best practice opgenomen.

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?