Dinsdagavond was de eerste van een reeks Voedselvisiecafé’s die Provincie Noord-Holland organiseert op diverse plekken in Noord-Holland. Verschillende ondernemers uit de Kop van Noord-Holland schoven aan in de prachtige vergaderlocatie Leven van de wind in Wieringerwerf om met elkaar ideeën uit te wisselen over de verduurzaming van het landbouw- en voedselsysteem in deze regio.
Na een welkom en een voorstelronde werd de Voedselvisie van de provincie kort toegelicht. De provincie wil toewerken naar een duurzaam en betaalbaar landbouw- en voedselsysteem dat goed is voor bodem, water en biodiversiteit, met ook een goed verdienmodel voor de boer. Alle schakels in de voedselketen hebben kansen en uitdagingen in de beweging daarnaartoe; De boer, logistiek, verwerker, marketeer, retail en horeca, en ook de consument, de afvalverwerkers en toeleverende diensten spelen een rol.
Er kwamen een aantal vragen naar voren die zijn besproken in het café. Ook vragen waarop nog geen kant en klaar antwoord is. Hoe krijgen we lokale producten meer in de supermarkt? En hoe zorgen we dat de boer er genoeg aan verdient om te kunnen investeren in verduurzaming? Hoe kunnen we oogst die ‘over is’ op een goede manier aan de man brengen? En is er niet ook een cultuurverandering bij inkopers en consumenten nodig? Hoe krijgen we hen mee? Groenten met een insect of pop erin worden geweigerd, maar juist insecten zoals de sluipwesp werken als natuurlijke plaagbestrijders en zijn nodig als we met minder gewasbeschermingsmiddelen willen boeren. Hierin is onder andere communicatie erg waardevol.
Dus bij deze, beste lezer, wees niet boos als er een vliegje in de sla of broccoli zit. Weet dat het beestje best wel eens geholpen kan hebben om jouw groente gezond en plaagvrij te houden. Spoel hem eraf en geniet!
tekst loopt door na afbeeldingen
Alle ondernemers die aanwezig waren deze avond, veelal boeren, willen graag aan de slag. De één wil experimenteren met manieren om de bodem te verbeteren en minder kunstmest te gebruiken, de ander heeft een idee om kruidenranden slim in te zetten voor meer biodiversiteit èn het verdienmodel van de boer. Ruimte om te mogen en kunnen experimenteren wordt belangrijk gevonden en ondernemers zien een rol voor de overheid om mee te bewegen en die ruimte te bieden binnen (pilot)projecten. Ook is een financiële bijdrage vaak nodig. Zeker wanneer een project heel innovatief is. Grote investeringen in experimenten zijn soms te risicovol voor de boer, waardoor ze het zelf niet van de grond kunnen laten komen. Provincie Noord-Holland zet op beide sporen in waar dat kan.
De aanwezige directeur van het Data Value Center Agri & Food haakte direct aan op het idee van een ondernemer die met data aan de slag wil. Data is een onderwerp dat breder speelt bij de aanwezigen. Boeren hebben ontzettend veel data en het wordt steeds belangrijker. Wat kunnen we ermee? Het zou nog veel meer ingezet kunnen worden voor optimalisatie en verduurzaming. Bijvoorbeeld om slimmer in te kunnen spelen op weervoorspellingen, schimmels in gewassen tijdig te kunnen signaleren, of om bodem, water en biodiversiteit te monitoren. Hier liggen veel kansen. Een zorg is wel: Hoe gaan we om met alle data? Wie is eigenaar?
De komende weken zijn er meer Voedselvisiecafé’s
- 28 maart: in Hobrede (regio West-Friesland)
- 30 maart: in Castricum (regio Kustzone: Alkmaar Zuid-Kennemerland en IJmond)
- 31 maart: in Beets (regio Laag-Holland: Zaanstreek-Waterland en Amsterdam)
- 4 april: in De Waal (regio: Texel)
- 7 april: in Weesp (regio Gooi en Vechtstreek)
Ieder Voedselvisiecafé start om 19:30 en wordt afgerond om 21:00 (inloop vanaf 19:15)