Provinciaal Jeugddebat – Voedsel van dichtbij echt een noodzaak volgens jongeren.

Vandaag vond in het provinciehuis in Haarlem het Provinciaal Jeugddebat plaats. In het Provinciaal Jeugddebat laten jongeren hun stem horen over thema’s die in de politiek spelen. Ze nemen de Statenzaal voor een dag over en vertellen politici welke oplossingen zij zien. Een van de thema’s die ze bespraken is voedsel.

Eten doen we allemaal, maar we staan er niet altijd bij stil hoe en waar ons voedsel gemaakt is, en hoe het uiteindelijk op ons bord is beland. Toch vinden de jongeren het belangrijk. Ze zijn op zoek naar de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd, vervoerd en verwerkt. Het heeft namelijk invloed op onze leefomgeving, het milieu (denk bijvoorbeeld aan de biodiversiteit en het klimaat) en onze gezondheid, nu en in de toekomst. ‘Hoe duurzaam wordt een aardappel geteeld?’ En ‘Kun je nog wel vlees eten als je tegen de opwarming van de aarde bent?’ vragen ze zich af.

Mensen meer bekend maken met het thema vinden zij heel belangrijk. Ook mogen onderzoeken op het gebied van voedselduurzaamheid meer worden gedeeld onder jongeren: ‘Waarom weten wij als jongeren nog weinig over de impact van voedsel op het milieu? Een keuze voor voedsel van dichterbij gaan ze zelf in ieder geval alvast maken in de supermarkt: ‘Op ieder product staat het land van herkomst op de verpakking, dus daar kun je zelf op letten.’ Daarnaast hebben ze aan de statenleden gevraagd om niet alleen in het basisonderwijs genoeg aandacht aan dit thema te besteden, maar ook op het voortgezet onderwijs. De statenleden gaan hierover in gesprek met de ambtenaren van de provincie.

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?