Op Texel worden steeds meer erwten en veldbonen geteeld. Het zijn beide eiwitrijke gewassen. Daardoor is het ook interessant om ze toe te passen als veevoer als vervanger voor onder andere soja. Alleen: hoe doe je dat efficiënt? Op dit moment is de teelt nog erg arbeidsintensief en wisselen kwaliteit en hoeveelheid sterk. Een aantal Texelse agrariërs heeft daar slimme oplossingen voor gevonden. Zij spraken hierover tijdens de bijeenkomst ‘Texelse erwten en veldbonen in lokaal krachtvoer op 27 augustus 2024.
Biologische bloembollenteler John Huiberts kiest voor ‘combinatieteelt’. Hij combineert de teelt van veldbonen met erwten en granen. De combinatieteelt zorgt voor een lagere onkruiddruk en de verschillende planten profiteren van elkaar. De planten worden geoogst voor het maken van Bokashi, waarmee in het najaar gewassen worden bemest. De bonen worden deels gevoerd bij een biologische melkveehouder. Het andere deel wordt gefermenteerd tot een hoogwaardige meststof voor de groei van bollen.
Erwten en veldbonen als vervanger van soja
Bastiaan Houtenbos vertelde over de nutritionele waarde van erwten en veldbonen als veevoer: het zijn eiwitrijke producten met ook nog een deel zetmeel. Dit maakt het een heel compleet voer dat ook snel verteerbaar is. Daardoor moet je het wel combineren met langzamer verteerbare producten in het voer. Maximaal kun je tot 25% erwten of veldbonen verwerken in krachtvoer.
Het schapenvoer op Texel bestaat nu voor zo’n 25% uit sojaschillen en 5% sojaschroot. Door erwten te voeren en kleine aanpassingen te maken in de samenstelling van andere producten kunnen deze de 30% sojaproducten vervangen.
Denk mee over veevoer!
De meningen over de kansen om lokale grondstoffen te verwerken in veevoer waren verdeeld. Het moet wel uit kunnen voor zowel de veehouder als de akkerbouwer. Worden de meerkosten wel betaald uit de markt? Wat is de beste manier om de producten te verwerken en voeren?
Daarover gaat een kerngroep verder denken en wellicht een pilot opzetten. Ben je akkerbouwer, veehouder, verwerker of op een andere manier betrokken en wil je hierover meedenken? Neem dan contact op met Vincent Lap van ANLV de Lieuw Texel (vincent@delieuw.nl).
Het sluiten van de Kringloop Veevoer van Veldbonen is een van de 18 Voedselvisie icoonprojecten.