Noord-Holland tekent Green Deal Catering

Gedeputeerden Zita Pels en Ilse Zaal hebben op 5 oktober 2020 namens de provincie Noord-Holland de Green Deal Catering Overheidslocaties, Eten uit de Korte Keten ondertekend. Met deze deal spreken het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincies af zich meer in te zetten voor meer lokaal geproduceerd voedsel in restaurants van de overheid.

Noord-Holland doet het al

Zita Pels, gedeputeerde inkoop: “Natuurlijk hebben wij deze deal ondertekend. Wij geloven in de aanpak en wij voeren de meeste acties al langere tijd uit. In ons bedrijfsrestaurant bieden wij gezond, goed en betaalbaar eten aan dat bij voorkeur afkomstig is uit de directe omgeving. Wij hebben afgesproken met onze cateringpartner dat wij de inkoop van lokale producten de komende jaren verder uitbreiden Daarnaast kunnen medewerkers eten dat overblijft kopen via de app Too Good To Go. Zo komen we ook in actie tegen voedselverspilling.”

Begin bij jezelf                      

Ilse Zaal, gedeputeerde landbouw: “De provincie Noord-Holland werkt aan een voedselvisie om ervoor te zorgen dat de voedselketen (van zaadje tot bord) duurzamer wordt. Daar hoort natuurlijk bij: ‘begin bij jezelf’. Ook wij besteden al aandacht aan het vergroten van kennis bij provinciemedewerkers op het gebied van duurzaam en gezond eten. Dat betekent bijvoorbeeld dat wij vaak producten aanbieden die veel medewerkers of gasten nog niet kennen, zoals hapjes gemaakt van zeewier of nieuwe vegetarische producten”.

Cateringmedewerkers op excursie

Cateringmedewerkers brachten een bezoek aan de Oesterzwammenkwekerij in Bloemendaal. Ze zijn hartelijk ontvangen en hebben het verhaal achter het product gehoord. Erik Boele – de Zeeuw is uit het niets begonnen met koffieprut ophalen in Haarlem en omgeving en teelt daar nu oesterzwammen op. Een uitstekende manier om het verhaal over de noodzakelijke transitie van ons voedselsysteem en de nieuwe economie te vertellen, aldus Erik. Hij is mede deelnemer aan de Boerenversneller om samen met andere vernieuwende boeren te onderzoeken hoe ze hun activiteiten toekomstbestendig kunnen maken.

Greendish Impactrapport

Het Greendish Impactrapport is onderdeel van een reeks producten binnen de succesformule waarmee Greendish voedselaanbieders helpt het aanbod duurzamer en gezonder te maken. De Provincie Noord-Holland doet mee aan de Green Deal Catering overheidslocaties: Eten uit de Korte Keten, maar gaat nóg een stapje verder. Het keukenteam van het bedrijfsrestaurant (Houtplein) heeft als doel om een eiwittransitie naar minder dierlijke eiwitten en meer plantaardige eiwitten in gang te zetten. Hierbij is een goed samengesteld menu belangrijk. In het menu worden daarom minder dierlijke gerechten en meer vegetarische gerechten aangeboden om de impact op het milieu te verlagen. Klik hieronder voor de impactrapporten van Greendish rond het bedrijfsrestaurant.

Meer weten? Zie: Greendish werkt aan menu van de toekomst.

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?