Ieder jaar wordt de Food 100 samengesteld. In die lijst staan 100 voedselveranderaars; mensen die zich dagelijks inzetten voor een beter en duurzamer voedselsysteem. Ken je iemand die zich in Noord-Holland keihard inzet voor duurzamer eten of drinken? Geef hem of haar op!
Met de Food 100 willen de initiatiefnemers talenten (changemakers) en gevestigde leiders (gamechangers) in het zonnetje zetten en een podium bieden, maar ook met elkaar in contact laten komen. Om zo te zorgen voor kennisdeling, inspiratie en kruisbestuiving. Uit de aanmeldingen worden 100 voedselveranderaars geselecteerd door een vakjury op basis van 4 criteria:
- Daadkracht
De mate waarin het de kandidaat lukt om doelen daadwerkelijk te verwezenlijken. - Innovativiteit
De mate waarin de kandidaat op een vlak vernieuwend is en daarmee een voorbeeldfunctie heeft. - People, planet, profit
De mate waarop de kandidaat een brede kijk heeft op duurzaamheid in de agri-food sector. - Delen
De mate waarin de kandidaat in staat is om zijn of haar kennis, netwerk en inzichten te delen.
De inschrijving voor Food 100 2021 staat open tot 31 mei. Iemand aanmelden kan hier.
Vorig jaar stonden o.a. deze Noord-Hollanders erin:
Anouk Snelders – Health Food Wall
Een ‘snelle snack’ hoeft niet ongezond te zijn. Niet als het aan Anouk ligt. Zij ontwikkelde de Health Food Wall, een gekoelde automaat met vegetarische maaltijden, snacks en sappen. Trek een poké bowl of glas Kombucha uit de muur.
Eva Vos – KipEigen
Eva wil landbouw die bijdraagt aan natuurlijke balans, die koolstof opslaat in plaats van uitstoot en een mooi leven geeft aan mens en dier. Vanuit die filosofie heeft ze KipEigen opgezet. Ze gebruikt principes uit de agro-ecologie om zoveel mogelijk de lokale kringlopen te sluiten en probeert haar kippen vooral ‘lekker kip te laten zijn’.
Boy Griffioen – De Groene Griffioen
Boy is boer en kaasmaker (en geluidstechnicus). Hij runt samen met zijn vader en zijn vrouw de werkzaamheden op boerderij De Groene Griffioen in Weesp. Boy heeft veel energie gestoken in de bouw van zijn bedrijfswoning, gemaakt van strobalen. Hij deelt graag zijn kennis over compoststallen en kringlooplandbouw en doet er alles aan om zijn bedrijf nog duurzamer te maken en de kloof tussen boer en burger te dichten
Willem Sodderland – Seamore
Willem proefde in een restaurant smakelijke groene tagliatelle en kwam erachter dat het eigenlijk zeewier was. Dat inspireerde hem. Inmiddels verkoopt hij met zijn bedrijf Seamore uiteenlopende producten gemaakt van zeewier; van wraps tot chips en van pasta tot bacon.
Onder andere Joris Bijdendijk (RIJKS en Wils) en Samuel Levie (Food Cabinet en Support Your Locals) zijn uitgeroepen tot foodheld.
De Food 100 is een initiatief van AgriFood Capital (projectleider), Slow Food Youth Network, Food Hub en Food Inspiration. Powered by Rabobank en FoodValleyNL.