Opbrengst Studenten tegen voedselverspilling

Het afgelopen jaar hebben mbo studenten meegedaan aan de nationale MBO-Challenge Voedselverspilling. Ze gingen aan de hand van voedselverspillingsvraagstukken van bedrijven en organisaties aan de slag met het thema. Nu delen de studententeams hun ideeën om voedselverspilling tegen te gaan. De studenten streden om een duurzaamheidspakket en een beker. Op het eindevent op 22 april maakte de jury de winnaars bekend. Wij delen hieronder de top 3. Het eind-event is ook aangegrepen om bewustzijn over voedselverspilling onder de aanwezigen te vergroten. In een quiz kwamen vragen naar voren als: Wat kun je maken met sinaasappelschillen? En aardappelen, groente en vlees zijn nog steeds een veel gegeten maaltijd in Nederland, maar welk van de drie is in het kader van klimaat het meest zonde om niet op te eten?

Zero food waste receptenboek (1e prijs)


Studenten van Aeres MBO in Almere hebben voor I CHANGE gewerkt aan een receptenboek gericht op jongeren. Hierin staan budgetvriendelijke, makkelijke recepten die je kunt maken met de producten die het meest verspild worden. Inclusief weetjes, interviews en tips om voedselverspilling tegen te gaan. De boodschap: gebruik je restjes en gooi ze niet weg! I CHANGE gaat verder met het werk van de studenten.


Voedselverspilling escaperoom (2e prijs)


Gemeente Valkenburg aan de Geul was op zoek naar een manier om jongeren meer bewust te maken over voedselverspilling. Studenten van de opleiding voeding en voorlichting van Yuverta (Citaverde College) ontwierpen in samenwerking met Rebel Concepts een heuse escaperoom! In de digitale No Waste escaperoom leren ze je op een leuke manier meer over voedselverspilling. Speel hier het spel online.  


Het Bietenproject (3e prijs)


Bietencider en bietenhummus: twee producten die je kunt maken van bietjes die een verkeerde maat hebben om in de supermarkt te verkopen. Studenten van de opleiding food, life and innovation op het Terra college in Groningen ontwikkelden deze producten in opdracht van Landbouwbedrijf Straver.


Noord-Holland


Ook het Clusius College uit Noord-Holland deed vanuit de opleidingen Voeding & Kwaliteit en Voeding & Technologie met drie teams mee aan de challenge. De teams van het Clusius college hebben in samenwerking met ProeVkantoor en telers uit Noord-Holland gewerkt aan:

De zoete aardappelbitterbal

‘Via onze docent zijn wij in contact gekomen met een biologische zoete aardappelboer in Noord-Holland die zijn zoete aardappels niet aan de supermarkt kunnen leveren. Ze voldoen niet aan de eisen die de supermarkt stelt. Dan moet de zoete aardappelboer ze eigenlijk weggooien. Dat is zonde! En toen dachten we: Waarom kunnen we niet een bitterbal maken? Tijdens de productie hebben wij ons zelf als de klant bedacht en hebben we elkaar de vraag gesteld wat willen wij kopen als we door de supermarkt komen. Al snel kwamen we op de punten: simpel te koken, lekker om met je gezin te eten, op feestjes, of alleen, gezond, niet te machtig gekruid.’ Het team: Bjorn Knol, Melle Boon, Lenny Di Gennaro en Anouk Rustenburg.


Zoete aardappel-pompoen boterkoek

‘Wij hebben een product gemaakt met als ingrediënten de afdankers van de supermarkt. Wij hebben als eisen gesteld dat ons product een gebak moet zijn, dat 50% van ons product van groente of fruit moet zijn gemaakt, en dat het iets unieks is of een al bestaand product op de markt kan vervangen. Wij zijn uitgekomen op een boterkoek van zoete aardappel en pompoen. Het is een gezondere variant van de al bestaande boterkoek; we voegen minder suiker toe en gebruiken groenten en fruit. Het product minder calorieën. Het deeg kan rijzen dankzij de koolhydraten die in de flespompoen en zoete aardappels zitten.’ Het team: Sen Prins, Rim Broersen, Tessa Nottelman en Tim Sinke.


Zoete aardappel pannenkoek

‘De zoete aardappels die wij hebben verwerkt in onze pannenkoeken zouden anders weggegooid worden. De boer kan nu ook nog wat verdienen aan de aardappels die hij anders weg zou moeten gooien. Hij kan ze bijvoorbeeld voor iets minder geld verkopen aan een bakker die er dan pannenkoeken van maakt. Ook kan de bakker reclame maken voor de pannenkoeken die hij verkoopt en duidelijk maken dat het voedselverspilling tegen gaat. Veel mensen zijn er nu bewuster mee bezig en zo wordt het product vaker verkocht.’ Het team: Niels Gijben, Robin Klaver en Nicky Meijntjes.Voorinschrijven nieuwe editie


Wil je ook meedoen met de MBO Challenge Voedselverspilling? Je kunt je alvast inschrijven voor de editie 2021-2022. Bedrijven kunnen een challenge indienen die door de studenten zou kunnen worden opgepakt. Als docent kun je je met een studententeam inschrijven.

Kijk voor meer informatie en alle inzendingen op www.mbo-challenge.nl


Projectpartners


De MBO Challenge Voedselverspilling wordt mogelijk gemaakt door Groen KennisnetJong Leren EtenLeren voor morgenKatapultDOONStichting Samen tegen VoedselverspillingProvincie Noord-HollandClusius CollegeTopsector Agri & Food, NH food en Groenpact

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?