Noord-Hollands Streekdiner

Op 10 oktober stonden de prachtige producten van Noord-Hollandse bodem en hun trotse producenten centraal tijdens het eerste Streekdiner. Het diner was een initiatief van Provincie Noord-Holland en stichting Voedsel Verbindt en vond plaats in de sfeervolle Markthal in Purmerend. Vier lokale chef-koks maakten hier gerechten klaar die bijna alleen bestaan uit ingrediënten uit onze eigen provincie. En met succes: de honderd genodigden kregen een uiterst smaakvolle maaltijd voorgeschoteld. De avond was bovendien het toneel van de uitreiking van drie Waarde-Ringen: onderscheidingen voor personen die een bijzondere bijdrage leveren aan de Noord-Hollandse voedselketen.

Lokaal culinair hoogstandje

De avond werd geopend door Carlo Verhart van Voedsel Verbindt en Jelle Beemsterboer, gedeputeerde Wonen, Landbouw & Visserij bij de provincie. De gedeputeerde gaf het doel van de avond treffend weer: “In Noord-Holland wordt er ontzettend veel lekker, gezond en voedzaam eten geproduceerd. Dat zie je hier ook terug op je bord deze avond waar alleen maar gerechten liggen, gemaakt met de prachtige producten uit onze eigen provincie. Dat vinden we belangrijk; we willen de afstand tussen grond en bord zo kort mogelijk houden. Bij dit diner proeven we de rijke verscheidenheid aan Noord-Hollandse streekproducten, allemaal afkomstig van onze trotse boeren, tuinders en vissers.” De afstand tussen boer en bord stond ook aangegeven op de menukaart bij ieder gerecht dat werd gepresenteerd.

Onder leiding van VHC Jongens werd in een ommezien een mobiele keuken neergezet, waarin proeverijtjes en een viergangendiner door verschillende chef-koks uit de regio werden voorbereid. De deelnemende restaurants waren: Dutch Cuisine, Vegan Academy, BRASA bar&kitchen en Fort Resort Beemster. Bij de ontvangst kregen de genodigden oesterzwambitterballen en HooliGans gehaktballetjes geserveerd.

De Waarde-Ringen

Gedurende de avond reikte gedeputeerde Jelle Beemsterboer drie Waarde-Ringen uit. “Met de Waarde-Ring willen we erkenning geven aan degenen die zich buitengewoon hebben ingezet voor de toekomst van onze voedselproductie. Het is een manier om hen in het zonnetje te zetten voor hun toewijding en innovatie”, aldus de gedeputeerde. Er waren prijzen in drie categorieën: culinaire verbinders, creatieve voedselondernemers en educatieheld(inn)en.

Winnaar Culinaire verbinder: Vaalburg VOF en Karma Kebab

Bij culinaire verbinders gaat het altijd om een duo van een chef en een boer, tuinder of visser die gezamenlijk zorgen voor de verbinding tussen burger en voedsel. De prijs in deze categorie ging naar Ted Vaalburg en Marcel van der Heijden van Vaalburg VOF en Karma Kebab. Het juryrapport: “Ted en Marcel hebben knolselderij op een creatieve manier op de kaart gezet. Ze zorgen voor duurzame innovatie in de teelt van de knol, delen kennis met andere agrariërs en denken na over nieuwe manieren om de groente op het bord te brengen, zoals door een jaarlijks snertevent en ontwikkelen van verrassende toepassingen van knolselderij.”

Winnaar Creatieve voedselondernemer: de Oesterzwammerij

Ook de creatieve voedselondernemer zet zich in voor de verbinding tussen boer en burger: het gaat hier om innovatieve voedselontwikkelaars. De Waarde-Ring ging naar Erik Boele de Zeeuw en Michiel de Ruiter van De Oesterzwammerij. Zij telen oesterzwammen op koffieprut uit lokale horeca. Via activiteiten voor de Buurderij Haarlem en deelname aan de maandelijkse biomarkt Haarlem maken zij ook andere lokale producten beschikbaar voor consumenten in de regio. Via Haarlem Food Future, verbinden zij ondernemers in de stad aan elkaar en zorgen voor kennisdeling en inspiratie.

Winnaar Educatiehelden: Jong Leren Eten

De categorie Educatiehelden: de educatieboer, schooldirecteur of juf die zich met passie inzet om kinderen en jongeren bewust te maken van voedsel. De gelukkige winnaar werden Lisa Verbruggen & Nienke Chantrel van Jong Leren Eten. “Lisa en Nienke zijn de makelaars van Jong Leren Eten in Noord-Holland. Zij zetten zich allebei keihard in voor het betrekken van de jonge generatie bij gezond voedsel en de herkomst daarvan. Zo organiseren ze cursussen moestuinieren met kinderen, zorgen ze voor boerderijbezoeken in de regio en zijn er kooklessen en gastlessen over gezonde voeding op scholen en in de kinderopvang.”

Tijdens de avond kwamen ook vele andere innovatieve voedselproducenten aan het woord en konden zij hun prachtige producten laten zien in de marktkramen die naast de eettafels waren opgesteld. De eettafels, stoelen en vazen waren afkomstig van kringloopwinkel Noppes. Het eten werd geserveerd door de leerlingen van S.G. Gerrit Rietveld college.

Alle twaalf genomineerden:

Culinair verbinders *

  • Ted Vaalburg en Marcel van der Heijden, Vaalburg VOF en Karma Kebab
  • Jonathan Karpathios en Jan Ham, FarmKitchen
  • Astrid Francis, Beemster Valery
  • Tim en Janine van der Mark, Het Beemsterlant’s Varken

Creatieve voedselondernemers *

  • Erik Boele de Zeeuw en Michiel de Ruiter, De Oesterzwammerij
  • Boer Reijer Rotgans, Mijn Melk
  • Dick Schaap, Dick Schaap AGF
  • Familie Kruiswijk, Beemster Garlic

Educatiehelden *

  • Lisa Verbruggen & Nienke Chantrel, Jong Leren Eten
  • Marrit Rijkmans en Tanja Koopman, Vonk
  • Familie Oudshoorn, Koezicht in de Beemster
  • Lars Schreurs en Maria Geuze, SFYN

Het Streekdiner vond plaats tijdens de Week van ons Eten. Van 5 t/m 12 oktober gaat er in het hele land extra aandacht uit naar de waarde van ons eten. Daarbij staat de verbinding tussen boer en burger centraal. Ook tijdens het Streekdiner was dit duidelijk te zien: de hele avond werd er volop gepraat tussen de aanwezige politici, boeren, tuinders, vissers en betrokken burgers.

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?