Gedeputeerden Jelle Beemsterboer en Esther Rommel waren namens de provincie Noord-Holland bij de opening van de Grüne Woche in Berlijn. De Grüne Woche is de grootste consumentenbeurs ter wereld op het gebied van landbouw. Naast een consumentenbeurs is de Grüne Woche een belangrijk internationaal politiek, maatschappelijk en economisch platform, waar jaarlijks de top van het Duitse en internationale agrobedrijfsleven en rond de 70 landbouwministers samenkomen. De provincie vindt het belangrijk om bij deze beurs aanwezig te zijn om inspiratie op te doen en te laten zien wat de provincie te bieden heeft op het gebied van voedsel, land- en tuinbouw. Hiermee wordt Noord-Holland internationaal op de kaart gezet.
De provincie was aanwezig met een grote delegatie uit Noord-Holland, onder leiding van gedeputeerde Beemsterboer. De delegatie bestond uit (bestuurlijke) vertegenwoordigers van de Greenports Aalsmeer en Noord-Holland Noord, Voedsel Verbindt, LTO Noord, Glastuinbouw Nederland, Greenchain, Vertify, gemeente Alkmaar, gemeente Hollands Kroon, gemeente Dijk en Waard, gemeente Medemblik en ondernemers uit Wieringen.
‘Land of Future food’
Op het Nederland Paviljoen dat jaarlijks wordt gefaciliteerd door het Ministerie van LVVN en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) was het centrale thema voor 2025 ‘Farming the Future’. Als Noord-Holland hebben we hier mede invulling aan gegeven met een plein van innovatieve streekproducten onder het motto ‘Land of Future Food’. Alle provincies waren op dit plein vertegenwoordigd met een innovatief streekproduct, waarmee de verbinding werd gelegd met streekbeleving en agrotoerisme. Bezoekers konden innovatieve producten uit de provincies proeven en ontdekken via de Future Food Bar. Een bar met een knipoog naar de welbekende Nederlandse automatiek, maar voor deze gelegenheid gevuld met houdbare innovatieve foodproducten. Noord-Holland zette dit jaar het gebied Wieringen in het zonnetje en presenteerde de Wieringer garnalenkroket en Biesheuvel knoflook.
De garnalen in de kroket staan symbool voor de kracht van Blue Food Wieringen: gezonde producten direct uit zee.


Blue Food Centrum Wieringen
Het Blue Food Centrum Wieringen zet zich in om de zeeverse producten als streekproduct in de korte keten te brengen; tussen producenten en consumenten in Noord-Holland. Duurzame visserijpraktijken bevorderen de lokale visserij en daarmee ook de visserijgemeenschap. Het Blue Food Centrum Wieringen geeft maximale bekendheid aan de waarde van lokale producten uit de regio Kop van Noord-Holland en Wieringen in het bijzonder. Dit versterkt de verbinding tussen de regio en zijn rijke maritieme tradities. De provincie is partner van het Visserij Ontwikkel Plan (VOP) waar het Rijk financiering voor beschikbaar heeft gesteld. In de Kop is één van de projecten de ontwikkeling van het Blue Food Centrum Wieringen.
Agrotoerisme
De provincie heeft tijdens de Grüne Woche benadrukt dat Noord-Holland veel te bieden heeft op het gebied van agrotoerisme. De Grüne Woche biedt een uitstekend platform om aandacht te vragen voor dit thema. Agrotoerisme biedt recreatie voor burgers en extra inkomen voor agrariërs, maar ook kansen voor korte(re) ketens, betere verbinding tussen boer en inwoner, groei van het bewustzijn ten aanzien van de herkomst van ons voedsel en een hernieuwde beleving van en waardering voor het platteland en de natuur.
Hergebruik van landbouw restromen
Het ministerie van LVVN organiseerde samen met de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) een bijeenkomst over ‘The promise and challenges of the new sustainable bioeconomy – learning from country experiences’. Tijdens deze bijeenkomst werd er gesproken over het vastleggen van koolstof via biobased grondstoffen, denk aan olifantsgras en lisdodde. Recente innovaties in de biofabricage bieden veelbelovende mogelijkheden om landbouwgerelateerde reststromen te hergebruiken. Via het landelijk programma Building Balance werkt het Rijk aan de opschaling van deze innovaties. Het vereist uitgebreide nationale strategieën en internationale samenwerking om de juiste randvoorwaarden te creëren voor innovatie en het opschalen ervan tot levensvatbare bedrijven. Nederland kan hierbij leren van de ervaringen en inspirerende verhalen van de panelleden uit Denemarken, Nieuw-Zeeland en Brazilië. In Noord-Holland is er met name aandacht voor biobased bouwen en de kansen voor de bouwsector.