56 organisaties zetten vandaag hun handtekening onder de nationale Green Deal Eiwitrijke Gewassen. Ook de provincie Noord-Holland heeft deze ‘Bean Deal’ ondertekend. Doel van de Green Deal is opschaling van de teelt, verwerking en consumptie van Nederlandse eiwitrijke gewassen.
De focus ligt op vlinderbloemige gewassen (denk aan bonen zoals veldbonen, lupine, soja, kikkererwten) voor humane voedseltoepassingen. Partijen over de hele keten, van boeren tot cateraars en van veredelaars tot programma’s in het onderwijs hebben de deal ondertekend. De hierin afgesproken inspanningen maken de teelt van eiwitrijke gewassen economisch weer aantrekkelijk voor boeren, verhogen de zelfvoorzieningsgraad van eiwitten en leiden tot meer duurzame landbouw. Waardering heeft een centrale rol.
LNV Minister Staghouwer zette zijn handtekening onder de deal en is enthousiast: “Met deze Green Deal zetten we de schouders onder een grote uitdaging. Het is nu van belang dat we onze handtekeningen omzetten in daden. Samen met alle partijen kunnen we een risicovolle teelt omzetten in een goed verdienmodel en nuttig gewas voor bodem en biodiversiteit.”
Eerste resultaten al in de aanloop
“Het werken aan deze deal heeft nu al veranderingen in de keten op gang gebracht.” Zegt Marjolein Brasz, directeur van Foodvalley NL en voorzitter van de stuurgroep Green Deal Eitwitrijke gewassen: “Het zorgde ervoor dat boeren zich verenigden, boeren samenwerkten met cateraars, verwerkers met retailers. En met succes: boeren verenigden zich in een productieorganisatie de Nederlandse Eiwitboeren, er is een Nederlandse Fababurger gelanceerd en een samenwerking tussen een kleine eiwitboer en een zuivelgigant is gestart.” Ook veredelaars doen mee. Samen met verschillende onderzoeks- en onderwijsinstellingen werken zij aan de ontwikkeling van nieuwe rassen die op Nederlandse bodem beter gedijen. Er wordt gekeken naar het leveren van producten die goed aansluiten bij de wensen van verwerkers en consumenten.
Noord-Holland
Provincie Noord-Holland heeft de deal ook ondertekent. Ilse Zaal, gedeputeerde landbouw: “Samen met 55 andere organisaties gaan wij aan de slag om van deze Green Deal een succes te maken. Het komt niet vaak voor dat zoveel partners uit de gehele keten zijn aangesloten: van akkerbouw tot en met detailhandel. De eiwittransitie is een belangrijk onderwerp in de voedselvisie van de provincie Noord-Holland. De omslag naar een voedselpatroon met meer plantaardige/minder dierlijke eiwitten maakt het mogelijk dat de groeiende en qua eetgedrag veranderende wereldpopulatie op een duurzame wijze voorzien kan worden van voldoende voedsel.”
Interesse om eiwitrijke ingrediënten van Nederlandse bodem in producten te verwerken? Stuur een mail naar Food Valley
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en deel uitmaken van de eitwittransitie? Maak kennis met The Protein Community en sluit je aan.