“Noord-Holland kan de eiwittransitie kleur geven.” Dat was de conclusie van een van de sprekers op een bijeenkomst rondom de eiwittransitie afgelopen 24 juni. Op deze pagina lees je meer over de bijeenkomst, de ideeën die deze heeft opgeleverd en vind je relevante informatie over de eiwittransitie in het algemeen.
Eiwittransitie? Wat is dat eigenlijk?
Zowel dieren als planten kunnen bronnen van eiwit zijn in onze voeding. Vlees, zuivel, ei en vis zijn voorbeelden van dierlijke eiwitbronnen; en granen, noten en peulvruchten van plantaardige eiwitbronnen. De Gezondheidsraad adviseert om meer plantaardig en minder dierlijk te eten, en dus om vaker te kiezen voor plantaardige en minder vaak voor dierlijke eiwitbronnen. Dit draagt ook bij aan klimaatdoelstellingen: met een meer plantaardig dieet beperk je je CO2 uitstoot. Dit heet ‘eiwittransitie’. Bron: Voedingscentrum
Op het Floriadeterrein kwamen op 24 juni ondernemers, overheden en kennisinstellingen die met de eiwittransitie bezig zijn samen om te spreken over, en werken aan, de vormgeving van een plantaardigere toekomst in de regio Noord-Holland.
Sprekers
Onze regionale kracht
Gedeputeerde Ilse Zaal vertelde in een vraaggesprek met Thomas van Oortmerssen, moderator van de middag, over de visie van de provincie op de overgang naar meer plantaardige eiwitbronnen en presenteerde de uitkomsten van een onderzoek naar de krachten en kansen in de regio, dat in opdracht van de provincie is uitgevoerd. Ilse Zaal: “Onze regio is een magneet voor kleine en grote Agri-Food bedrijven die ook heel creatieve mensen aantrekt. De mensen die er wonen willen graag ‘nieuwe’ producten uitproberen.” De ambitie van Provincie Noord-Holland is een dieet van 60% plantaardig – 40% dierlijke eiwitten in 2030. In de Provinciale Voedselvisie staat de ambitie voor de eiwittransitie opgeschreven.
Samenwerking; een belangrijk thema
Jeroen Willemsen van Food Valley NL was betrokken bij het onderzoek en sprak op de bijeenkomst. Zijn samenvattende conclusie: Noord-Holland kan de eiwittransitie kleur geven. Met name in de metropoolregio Amsterdam zitten veel creatieve start-ups die al bezig zijn met het ontwikkelen van plantaardige eiwitrijke producten. Die kleurrijke ideeën en mensen moeten omarmd worden. De transitie gaat niet alleen om de consumptie, maar ook om de productie. Samenwerking is een belangrijk thema wanneer we de eiwittransitie verder willen brengen. “Van polarisatie naar partnerschap” luidt de boodschap. Het is een thema dat ook breder dan eiwit in het voedselsysteem belangrijk is. Maar hoe doen we dat? In The Proteïn Community (TPC) verenigen ondernemers, kennisinstellingen en overheden zich bijvoorbeeld al. Er wordt binnen dit cluster kennis gedeeld en er worden gezamenlijke projecten opgezet.
Sexy branding
Marcel van der Heijden maakt met Karma Kebab heerlijke happen van de knollen van Boer Ted. Hij pleit voor meer sexy branding van de eiwittransitie. Te beginnen bij die term ‘eiwittransitie‘. Die spreekt waarschijnlijk niet veel consumenten aan. Maar ook in de marketing van plantaardige producten zelf ziet hij nog veel kansen: “Maak de verpakking kleurrijker en aantrekkelijker (en daarnaast ook informatiever: Wat maakt een plantaardig eiwitproduct interessant? Waar komt het vandaan? Waar draagt het product aan bij?)”. ‘Plantifying the future’ verdient meer aandacht. Daar is hij van overtuigd. Een concreet idee dat daaraan kan bijdragen is een groot evenement rondom dit thema. Een evenement voor ondernemers, kennisinstellingen, overheden èn consumenten, à la Amsterdam Dance Event of The Next Web . Volgend jaar al wil Marcel een evenement organiseren: 23 maart 2023 – Plant forward.
Ideeën uitwisselen
Om meer ideeën op te halen, met elkaar te delen en vorm te kunnen geven, volgden er 2 discussierondes in groepjes. De vragen die daarin centraal stonden:
- Hoe kunnen we start-ups in onze regio stimuleren voor de eiwittransitie?
- Hoe kunnen retailers en cateraars verleiden om een meer plantaardig consumptiepatroon te bevorderen/te testen?
(Verhouding dieet 60% plantaardig – 40% dierlijk)
De discussieresultaten werden door elk van de groepjes samengevat in een krantenkop die over 5 jaar in de krant zou kunnen staan.
Hoe gaan we nu verder?
De waardevolle input uit deze bijeenkomst wordt door de provincie, betrokken gemeenten en netwerken gebruikt om de ontwikkeling naar een duurzame plantaardigere toekomst verder aan te jagen.
Er volgt een vervolgbijeenkomst op 29 sept 2022.
Wil je hiervan op de hoogte gehouden worden? laat het weten via een mailtje.
Ondernemers en organisaties die bij de bijeenkomst aanwezig waren gaan vol energie verder aan de slag. Een aantal intenties die werden gedeeld:
op 14 juli tekenden 56 organisaties de nationale Green Deal Eiwitrijke Gewassen. Hierin hebben zij afspraken gemaakt voor de komende jaren voor de opschaling van de teelt, verwerking en consumptie van Nederlandse eiwitrijke gewassen.
Zelf ook aan de slag met de eiwittransitie
Er zijn verschillende partijen en instrumenten die je kunnen helpen bij het opzetten of verder brengen van jouw plan of project.