Rabobank, Foodvalley NL en de Interprovinciale Eiwitraad hebben samen Plant Protein Forward gelanceerd. Dit programma is gericht op het opschalen van gewasspecifieke keteninitiatieven die bijdragen aan een hogere consumptie van in Nederland geteeld plantaardig eiwit. Het eerste initiatief dat gebruik maakt van het programma is de keten van Nederlandse Edamame. De lancering van Plant Protein Forward vond plaats op 27 maart op het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht.
(tekst gaat verder onder afbeelding)
Nieuw perspectief
Plant Protein Forward biedt een nieuw perspectief voor boeren en draagt bij aan het doel van de Nationale Eiwitstrategie om Nederland meer eiwit-zelfvoorzienend te maken. Het programma richt zich op keteninitiatieven waarbij boeren centraal staan, waaronder boeren die hun eigen verbouwde grondstoffen zoals lupine, favabonen of soja verwerken tot ingrediënten of eindproducten. Alex Datema, directeur Food & Agri Nederland bij Rabobank: “Meer eiwitteelt van Nederlandse bodem sluit perfect aan bij de visie van de Rabobank op de agrofoodsector in 2040. Initiatieven als Plant Protein Forward zijn belangrijk voor het ontwikkelen van robuuste ketens met een goed verdienmodel voor boeren.”
De marktvraag vergroten
Bestaande keteninitiatieven produceren al duurzame, gezonde en lekkere producten en ingrediënten, maar de structurele marktvraag blijft vaak achter. Marjolein Brasz, directeur van Foodvalley NL, merkt op: “De teelt van eiwitrijke peulvruchten levert op zoveel manieren waarde op, denk aan biodiversiteit en bodemkwaliteit. De hele keten moet bijspringen om de marktvraag te vergroten, van producenten en retailers tot de publieke en financiële sector. Daarom ben ik blij met deze bijzondere samenwerking tussen Rabobank, IPO Eiwittransitie en Foodvalley.”
Ketenversterkers en programmatische aanpak
Plant Protein Forward wordt ondersteund door ketenversterkers die inspelen op de specifieke behoeften van de betrokken boeren en ketenpartijen. Een ketenverbeteraar wordt voor minimaal zes maanden onderdeel van een bestaand team. De opgedane inzichten, zoals nieuwe samenwerkingsvormen, de route naar de markt en het vermarkten van de voordelen in termen van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), worden gedeeld door The Protein Community en via Eiwitboeren Nederland. De samenwerkende provincies zeggen: “Dit leidt tot een programmatische aanpak die toekomstige keteninitiatieven over de provinciegrenzen heen helpt bij het opschalen van innovaties op basis van lokale plantaardige gewassen.”
Groene kas
Het Nederlandse Edamame initiatief is een veelbelovend voorbeeld van hoe Plant Protein Forward zich inzet om in Nederland geteelde plantaardige eiwitten te promoten. De verse sojaboon, die steeds populairder wordt, vindt zijn weg naar de Nederlandse markt: zowel vers ingevroren, als verwerkt in gerechten zoals pokébowls, maaltijdsalades en wraps. Harry Schreuder, een van de oprichters van Dutch Edamame, benadrukt: “Supermarkten en cateraars kiezen vaak nog voor Edamame uit Azië. Terwijl wij de teelt onder de knie hebben. Waarom van ver halen als het dichtbij kan worden geteeld en zoveel voordelen biedt? Met Plant Protein Forward willen we Nederlandse Edamame in 2025 beschikbaar maken voor alle Nederlanders.”
Meerjarenprogramma
Plant Protein Forward zal de komende drie jaar minimaal zes verschillende gewasspecifieke keteninitiatieven ondersteunen bij opschaling, professionalisering en marktcreatie. Gedurende deze periode zal Plant Protein Forward nauw samenwerken met onder andere de Eiwitboeren Nederland in kennisdeling.
Blijf op de hoogte van Plant Protein Forward via Boer & Business in Balans of Foodvalley.