Luistertip! – Eten we straks allemaal insecten en zeewier?

In de podcastreeks Jouw Noord-Holland komt iedere aflevering een ander onderwerp aan bod. Rolien gaat op zoek naar het antwoord op vragen zoals: Hoe weet een vos waar hij de weg moet oversteken? En hoe gaan we wonen als we allemaal 100 worden? Deze keer gaat de podcast over voedsel. Want waar gaat die transitie eigenlijk heen? Eten we straks allemaal insecten en zeewier?

Meelwormen en sprinkhanen


Gele meelwormen en gefrituurde sprinkhanen zouden zomaar eens het voedsel van de toekomst kunnen zijn. Rolien gaat langs bij de Koninklijke Ruig in Oostzaan. Het familiebedrijf verkoopt al jaren meelwormen en sprinkhanen. De poelier legt uit hoe je insecten kunt verwerken in je maaltijd en hoe gezond ze zijn. Ze neemt de proef op de som en laat haar gezin alvast kennismaken met de producten. Zouden ze het lekker vinden?

Prachtige producten


Ook interviewt Rolien in deze aflevering gedeputeerde Ilse Zaal over de Voedselvisie. Hiermee streeft de provincie naar een schone en veilige productie van gezond, betaalbaar en smaakvol voedsel voor iedereen. Dat betekent: gezonde verdienmodellen voor ondernemers en doen wat goed is voor mens en dier, het klimaat, bodem, water en biodiversiteit. “Ik geloof erin dat we veel meer uit onze eigen regio kunnen eten”, vertelt Ilse Zaal. “Dan hoeven we minder producten te vervoeren en kunnen we milieubewust toch lekker eten. Want we hebben in Noord-Holland hele mooie producten zoals zuivel, aardappelen, uien, bieten en wortelen. Ons streven is dat inwoners 25% van hun producten straks lokaal kopen. We hopen dan ook dat we met deze Voedselvisie de supermarkten zo ver krijgen om meer lokale producten in de schappen te leggen. We hebben bijvoorbeeld prachtige aardappelen uit de Beemster; waarom zouden we die niet gewoon eten in plaats van aardappelen uit Malta?”

Jouw vraag in de podcast

In de podcast Jouw Noord-Holland zoekt host Rolien Magendans het antwoord op de leukste vragen over Noord-Holland. Dus, wat wil jij weten over Noord-Holland? Heb je een vraag over verkeer of milieu? Over windmolens of geschiedenis? Over werk of klimaat? Stuur hem in en wie weet gaat Rolien op pad om het antwoord op jouw vraag voor jou uit te zoeken! Nieuwsgierig? Kijk en luister alle afleveringen op www.noord-holland.nl/podcast

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?