Lees hier alles over de Dag van de Wilde Gans

Op 6 juni 2024 vond in de Kookfabriek in Amsterdam de eerste Dag van de Wilde Gans plaats. In opdracht van de Provincie Noord-Holland en de Faunabeheereenheid Noord-Holland werd deze dag georganiseerd door het Slow Food Youth Network NL.

Waarom een dag van de wilde gans?

Nederland is een echt ganzenland. Door het vele open water en eiwitrijke gras vliegen de dieren niet door naar het zuiden. Inmiddels zijn de aantallen zó groot, dat de ganzen schade veroorzaken aan landbouw en natuur, en ook de vliegveiligheid is in het geding. Wanneer preventieve maatregelen onvoldoende helpen, worden afschot of ruivangsten ingezet. Alleen al in Noord-Holland werden in 2023 zo’n 40.000 ganzen gedood.

Verwaarding

Een deel van deze ganzen wordt benut voor consumptie: als specialiteit in restaurants, of als lekkernij op tafel thuis. Het overgrote deel wordt vernietigd, want duurzame afzetmogelijkheden zijn erg beperkt. Zonde, want ganzenvlees is een bruikbare en uit de natuur afkomstige bron van eiwitten. Ook biedt de gans andere grondstoffen voor onder andere dierenvoer en donsproducten. Daarom lieten de provincie Noord- Holland en de Faunabeheereenheid Noord-Holland onderzoek uitvoeren naar de verwaarding (benutting) van gedode ganzen. Het uitgangspunt daarbij is vierkantsverwaarding: alle onderdelen van de gans worden zo duurzaam mogelijk gebruikt.

alle foto’s door Kester Scholten

Kansen voor de ganzen

Uit de onderzoeken van de provincie en de Faunabeheereenheid bleek dat er veel kansen zijn voor verwaarding, maar ook nog veel uitdagingen. Tijdens de Dag van de Wilde Gans is er nagedacht over oplossingen, met mensen met heel verschillende achtergronden. De dag werd geopend door gedeputeerde Jelle Beemsterboer. Ook hij noemde het belang van het volledig benutten van de gans en ziet hiervoor veel kansen in Noord-Holland: ‘Wij zijn op zoek naar partijen die kunnen helpen bij het opzetten van nieuwe afzetmarkten voor alle onderdelen van de gans. Ook voor de veren, dons en loopvoetjes wordt een nuttige bestemming gezocht. Door de ketenpartijen samen te brengen, hopen we dat zij kansen creëren voor ketensamenwerking.’

Ketengesprekken en koken met de gans

Na de opening vonden er tal van activiteiten plaats: zo waren er ketengesprekken, proeverijen en werd er een kookworkshop gegeven. Tijdens de ketengesprekken bespraken deelnemers van verschillende achtergronden het belang van respect naar elkaar toe, financiering en de kansen en drempels die er nog liggen. De sfeer was positief en op dit moment onderzoekt de organisatie van de Dag van de Wilde Gans op welke manier de inzichten uit het ketengesprek gedeeld kunnen worden en hoe er een passend vervolg kan worden gegeven aan de Dag van de Wilde Gans. Houdt de website van SFYN en Boer & Business in Balans dus in de gaten!

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?