Jaar 4 samenwerking duurzamere bedrijfscatering

Provincie Noord-Holland werkt aan een duurzamer voedselsysteem in de provincie, en kijkt daarbij óók naar wat ze kan doen binnen de eigen organisatie. Greendish heeft het bedrijfsrestaurant van de provincie drie jaar lang begeleidt door middel van monitoring en metingen op het gebied van voedselverspilling, verantwoord inkopen, eiwittransitie, gasttevredenheid en medewerker tevredenheid. Na drie succesvolle jaren van samenwerking tussen Eurest, Provincie Noord-Holland en Greendish heeft het vierde jaar van de samenwerking een nieuwe invulling gekregen. Het doel was om een bredere impact te maken door kennis te delen en medewerkers te inspireren met praktische en tastbare oplossingen. Vanaf het vierde jaar organiseerde Greendish in samenwerking met haar partners vijf inspiratiesessies in anderhalf jaar tijd, elk met een uniek thema, om de betrokkenheid en kennis over duurzame en gezonde voeding bij provincie Noord-Holland en Eurest te vergroten.

Kennis vergroten en inspireren centraal

De doelstellingen voor deze laatste anderhalf jaar waren tweeledig, waarbij duurzame en gezonde voeding bij provincie Noord-Holland en Eurest centraal stond:

  1. De cateringmedewerkers van Eurest voorzien van diepgaande kennis over duurzame en gezonde voeding, zodat zij deze in de praktijk kunnen toepassen.
  2. Medewerkers van de provincie Noord-Holland informeren en inspireren over duurzame en gezonde voeding om bewustere keuzes te stimuleren.

Zo gingen we aan de slag

Om de kennis en bewustwording van duurzame en gezonde voeding bij de provincie Noord-Holland en Eurest te verhogen, werden vijf unieke sessies georganiseerd, elk gericht op een specifiek aspect van duurzaamheid en gezondheid:

  • Lokale leveranciersmarkt: Een markt waar lokale boeren en gasten elkaar ontmoetten in het restaurant, met als doel een directe verbinding tussen producent en consument te creëren. Het restaurant werkt ook dagelijks met hun mooie producten uit de provincie.
  • Fermentatie kookworkshop: Een fermentatie kookworkshop, waarin het voorkomen van voedselverspilling centraal stond, werd gegeven door Giel Dons. Het keukenteam kreeg praktische tips en technieken aangereikt om fermentatie toe te passen. De gasten van het bedrijfsrestaurant konden vervolgens de ingemaakte groente proeven en kregen tips mee hoe ze thuis zelf ook met fermentatie aan de slag konden gaan.
  • Workshop communicatie, storytelling en omgaan met weerstand: In samenwerking met Fork Ranger kregen medewerkers handvatten om het ‘waarom’ van duurzame keuzes beter uit te leggen, zowel aan collega’s als aan gasten.
  • Plantaardige lunch inspiratie: Een creatieve kookworkshop met proeverij om de veelzijdigheid en smaak van plantaardige voeding te benadrukken.
  • Gezonde borrel: Speciaal voor het secretariaat van de provincie werd een proeverij georganiseerd om te laten zien hoe borrelhapjes zowel lekker als gezond kunnen zijn, met de feestdagen op komst. Aangezien het secretariaat vaak de borrelhapjes besteld, was het van belang hen hierin mee te nemen. Op deze manier konden zij ook feedback geven wat goed in het assortiment zou passen. Voorafgaand aan de proeverij hebben we een workshop georganiseerd over gezonde en duurzame borrelhapjes.

Resultaten

  • De sessies werden zeer positief ontvangen door zowel cateringmedewerkers als gasten, met nieuwe vaardigheden en inzichten als resultaat.
  • Het keukenteam voelde zich geïnspireerd om de opgedane kennis direct toe te passen in hun dagelijkse werk.
  • De praktische aanpak en betrokkenheid van alle partijen versterkten het bewustzijn en draagvlak voor duurzame en gezonde voeding bij de provincie Noord-Holland en Eurest.

Deze samenwerking illustreert hoe gerichte acties en inspirerende sessies een blijvende impact kunnen hebben op zowel medewerkers als gasten, en benadrukt de kracht van partnerschappen in het behalen van duurzame doelen.

Ook aan de slag met voedselduurzaamheid in jouw organisatie?

Wil je net als Provincie Noord-Holland je bedrijfsrestaurant verduurzamen? Goed idee! Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van bovenstaande case of over jouw eigen vraagstuk, stuur Greendish dan vooral een berichtje via hun contactpagina, of bekijk succesverhalen van andere cases ter inspiratie.

Noord-Holland tekent Green Deal Catering

Catering uit de korte keten: aandeel lokale inkoop bij overheidscatering groeit, ook in Noord-Holland

Proeven, zien en horen – Eerste ondernemers deelden hun verhaal

Greendish werkt aan menu voor de toekomst

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?