Een nieuwe editie van de MBO Challenge Voedselverspilling start binnenkort. Bedrijven en scholen kunnen zich nu inschrijven om mee te doen. De MBO Challenge is een jaarlijks programma waarin MBO-studenten en bovenbouw VO aan de slag gaan met uitdagingen uit de praktijk, aangereikt door ondernemers. Ook jij kunt je uitdaging indienen.
Studenten werken aan jouw voedselvraagstuk
Als organisatie wil je bijdragen aan een beter klimaat en werken aan een duurzame voedselketen waarin zo min mogelijk voedsel wordt verspild. Jongeren kunnen met hun frisse blik met jou meedenken over een geweldige oplossing. Tegelijkertijd maak je kennis met jongeren en maken jongeren kennis met jouw bedrijf en de sector waarin jij werkzaam bent.
Het thema van de Challenge is dit keer: Werken aan een duurzaam voedselsysteem zonder verspilling. Dit thema biedt – naast het tegengaan van verspilling – ruimte om breder te kijken naar de verduurzaming van de hele voedselketen. Van voedselproductie tot voedselconsumptie. Van boer tot bord. Van grond tot mond. Op diverse plekken in dit systeem is er ruimte om te werken aan verduurzaming en het tegengaan van verspilling.
Welke sectoren kunnen meedoen?
- Voedselproductie: land- en tuinbouw en veehouderij.
- Voedsel(voor)bereiding: van groothandel tot horeca, zorg- en welzijnsinstellingen en andere locaties waar ze voedsel verwerken en bereiden voor grote groepen mensen. En natuurlijk thuisbereiding.
- Voedsellogistiek: van transport tot op- en overslag en verkoop in winkels.
- Voeding voor dieren: zowel professioneel als kleinschalig.
- Voedseltechnologie: innovatie in voedsel en voedselbereiding
- Denk ook aan nieuwe vormen van voedselproductie en -bereiding die ontstaan vanuit de eiwittransitie. Bijvoorbeeld de nieuwe eiwitten die worden gemaakt via precisiefermentatie.
Methode
Om tot creatieve en innovatieve oplossingen te komen, gebruiken de studententeams een methode die is gebaseerd op Design Thinking: de DOON Design Thinking Methode.
Deze methode kent de volgende hoofdstappen:
- Verkennen van het probleem,
- Inleven in de persoon die het probleem ervaart,
- Bedenken en kiezen van een oplossing voor het probleem,
- Ontwerpen, maken en testen van (een eerste versie van) de oplossing en
- Presenteren van de oplossing in een video (en een begeleidende notitie).
De kracht van de challenge is het bij elkaar brengen van de docent, de studenten en de ondernemer om samen het ‘wicked problem’, werken aan een duurzaam voedselsysteem met minder verspilling, op te lossen.
Doe mee!
Wil jij werken aan een verspillingsvraagstuk met mbo-studenten? Vind je het leuk om tijdens een aantal meetings de studenten te ontvangen op je bedrijf en ze te helpen met het vinden van een goede oplossing? Doe dan mee! Als je jouw voedselvraagstuk nog niet helemaal kan omschrijven… geen probleem. De organisatie neemt contact met je op. Samen bespreek je dan jouw vraagstuk en wat het inhoudt om mee te doen met de challenge.