Ilse zaal op bezoek in de Beemster

De dag startte op het erf bij Astrid Francis


Het bezoek van gedeputeerde Ilse Zaal aan de Beemster begon bij de familie Francis. Boerin Astrid vertelde over het reilen en zeilen en de duurzame aanpassingen op het akkerbouwbedrijf, waar met name pootaardappelen, uien en suikerbieten, maar ook graan en knolselderij worden geteeld. Haar eigen ‘kindje’ is de Beemstervalery, een roodschillige aardappel die zij voor Nederlandse consumptie teelt. Op het moment van het bezoek werden er zonnepanelen op het dak van de schuur geïnstalleerd.


Het verhaal van de boerderij moet verteld worden!


Het verhaal van de boerderij vertellen is iets wat Astrid ook aan consumenten doet. Zo schrijft ze vanuit stichting Jeelink mee aan een boek over de toekomst van ons voedsel, organiseert ze boerderijbezoeken, is ze mede-organisator van de streekproductentour van Visit Beemster èn komt er een tv-programma aan.
‘Er zit veel werk en energie in de productie van ons voedsel, ik vind het belangrijk om dat te laten zien. Men moet weten dat als je iets in de grond stopt het niet vanzelfsprekend zomaar goed omhoog komt, er kan ook luis in een gewas komen bijvoorbeeld, als boer moet je daarmee dealen.’ Aldus Astrid.

Boertje Bram


Astrid is niet het enige familielid dat het verhaal van de boerderij vertelt. Haar zoon neemt als ‘Boertje Bram’ op youtube een groot aantal kijkers mee.

Daarna op bezoek bij CONO Kaasmakers


Na het bezoek aan de boerderij van familie Francis is gedeputeerde Ilse Zaal vandaag ontvangen door CONO Kaasmakers in Westbeemster. CONO staat voor Coöperatie Noord-Holland en is bekend van o.a. Beemsterkaas. De coöperatie heeft 425 leden, met name melkveehouders uit Noord-Holland. 

‘Onze boeren moeten kunnen boeren, ook in de toekomst’


CONO wil eraan bijdragen dat ‘haar boeren’ bestaansrecht houden. ‘Onze boeren moeten kunnen boeren, ook in de toekomst’ zegt directeur Wim Betten. Om toekomstbestendig te zijn wordt er flink ingezet op duurzaamheid, zowel in de kaasfabriek als bij de leden.

De kaasmakerij is in 2014 vernieuwd en heeft sinds 2020 het certificaat Klimaatneutraal. Wim: ‘We hebben een moderne kaasmakerij met ambachtelijke elementen, de wrongel wordt bij ons nog met de hand geroerd.’ Reststromen en bijproducten worden zoveel mogelijk alsnog benut. Zo gaat de room, die bij het afromen van de melk overblijft, naar Ben en Jerry’s. Zij maken er ijs van. Voor de energie die de kaasmakerij verbruikt wordt gekeken naar groene levering door eigen leden en uit de buurt. Bijvoorbeeld via zonnepanelen op de daken van boeren zoals de familie Francis. ‘Verbindingen en kansen opzoeken met elkaar levert zo veel op!’ Aldus Wim.

Klimaatpositieve kaas?!


Maar de ambitie ligt hoger dan restromen benutten en klimaatneutraal zijn. CONO wil klimaatpositieve kaas in 2030, van koeienbek tot winkelrek.

Een van de acties om dit te bereiken is het Caring Dairy programma, vertelt Wim. Via dit duurzaamheidsprogramma worden de boeren die hun melk leveren aan CONO geholpen en gestimuleerd om een stapje extra te zetten voor blije koeien, meer gras & biodiversiteit, beter milieu & klimaat, en maatschappelijke betrokkenheid. Er worden workshops gegeven en de boeren worden beloond voor de aantoonbare duurzaamheidsresultaten via een hogere prijs voor hun melk.

‘Er wordt bijvoorbeeld gestuurd op veel weidegang, meer voer van eigen bodem en minder voer van ver.’ Zegt Grietsje Hoekstra, duurzaamheidsmanager bij CONO. ‘Over het jaar 2020 werd 70% van het benodigde eiwit zelf geteeld.’

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?