Ilse Zaal neemt toekomstvisie landbouw Texel in ontvangst

Texel is een uniek stukje Noord-Holland. Denkt men aan het eiland Texel, dan denkt men al snel aan toerisme en aan schapen. Naast schapenhouderijen zijn op Texel veel andere vormen van landbouw, van akkerbouw tot melkveehouderij, te vinden. De sector vormt een belangrijk onderdeel van de economie op het eiland. Het is een sector die continu in beweging is. Nieuwe uitdagingen vragen om innovatie en samenwerking. Hoe ziet de toekomst van de landbouw op Texel eruit?

Hierover gaat het rapport ‘vertrouwen is de verbinding voor morgen’, dat is opgesteld door LTO Noord en de Koninklijke Algemene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), met bestuur en leden en in gesprek met andere stakeholders op het gebied van landbouw en natuur. Het is een vervolg op de toekomstvisie ‘Nu verbinden is de toekomst van morgen’ dat in 2016 is opgesteld door LTO Noord en de KAVB. Er wordt teruggekeken op de afgelopen 5 jaar en vooruit gekeken. Wat is er veranderd in de afgelopen 5 jaar? Welke ontwikkelingen zouden vastgehouden moeten worden? En welke nieuwe acties en aandachtspunten zijn er ontstaan?

Op 2 juli heeft Ilse Zaal, gedeputeerde Landbouw, het rapport ‘vertrouwen is de verbinding voor morgen’ in ontvangst genomen. Arnold Langeveld van LTO Noord benadrukte de kracht en noodzaak van samenwerking: “We realiseren ons dat er vraagstukken liggen waar we met zijn allen een antwoord op moeten vinden.” Ilse Zaal is blij het rapport fysiek in ontvangst te mogen nemen en wil de verbinding met Texel en hier actieve organisaties en boeren blijven opzoeken. Het rapport staat in het teken van toekomst, hoop en vertrouwen, en werd daarom uitgereikt door degenen die het in de toekomst moeten gaan doen (zie foto):

Een van de nieuwe ideeën die in het rapport genoemd worden is het oprichten van een agrarisch kenniscentrum waar educatie- en onderzoekstrajecten kunnen worden gestart. Ilse Zaal: “Ik de denk dat de rest van Noord-Holland, Nederland en de wereld veel kan leren van Texel. Op Texel zijn er mooie voorbeelden die illustreren hoe ondernemers kansen oppakken en uitdagingen aangaan. Bijvoorbeeld het project kringloopboeren Texel, waarbij Texelse ondernemers laten zien hoe kringlopen gesloten kunnen worden. Of de Texel Academy die ambitieuze horecastudenten aan Texel bindt. Maar ook is Texel een voorbeeld in korte keten; lokale producten worden gewaardeerd in de restaurants en zijn echt een merk geworden. Dit soort innovatie en kennis uitbreiden en delen kan ik alleen maar toejuichen.”

De bijeenkomst vond plaats bij IJsboerderij Labora in de Cocksdorp. Hier maakt en verkoopt de familie Rodenburg ijs van de melk van hun eigen vee. Een hele korte keten dus, waarbij de koe en het eindproduct letterlijk naast elkaar (be)staan. De koeien op de boerderij hebben veel ruimte en kunnen bijna het gehele jaar zelf bepalen of ze in de wei willen dartelen of luieren in de koele schaduw in de stal.

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?