Onlangs is Hildes Heerlykhyd, het museumcafé van Huis van Hilde, heropent met een nieuwe menukaart. In het vernieuwde café staat lokaal en duurzaam voedsel centraal. Boer & Business in Balans sprak met Marianne Stam, horecamanager van Huis van Hilde.
In de voorjaarsvakantie zijn jullie geopend. Hoe gaat het nu jullie een paar maanden open zijn?
Marianne: ‘Goed! De eerste weken waren hectisch op een goede manier. Doordat het druk was konden we gelijk zien waar de struikelblokken nog lagen.’
De menukaart bij Huis van Hilde is geheel vernieuwd. Bij het opstellen van de menukaart is er veel rekening gehouden met duurzaamheid en zijn zelfs de Voedselvisiedoelen meegenomen. Kun je daar iets meer over vertellen?
‘Om te beginnen proberen we met zoveel mogelijk leveranciers uit de buurt te werken, maar ook keuzes te maken die passen bij Huis van Hilde. We gaan onze koffieprut laten recyclen, hieruit groeien dan vervolgens oesterzwammen. Bijna al onze frisdranken zijn biologisch. Verder kopen we lunchgerechten in via VHC Jongens, zij werken samen met veel lokale leveranciers. Deze keuzes hebben we gemaakt omdat we bij elk product dat we verkopen, kijken of het biologisch en lokaal kan.’
(tekst gaat verder onder de foto)
En jullie zijn ook bezig met sociale duurzaamheid, toch?
‘Klopt. Er werken twee collega’s via de participatiewet bij ons, dat gaat heel goed. En zelfs van onze koffieleverancier Santas komen sommige medewerkers vanuit de participatiewet.’
Waar kwam de inspiratie vandaan om duurzaam te werk te gaan?
‘Vooral met het oog op de toekomst, maar ook de Voedselvisie speelde hierin mee. Daarnaast zijn veel gasten ook al bezig met duurzaamheid en willen we hen veel keuze geven in lekkere, duurzame maaltijden. We noemen het ook wel “het menu van de toekomst”.’
Was het moeilijk om deze duurzame keuzes uit te werken? Of liggen hier veel kansen voor andere ondernemers?
‘Ik vond het niet te ingewikkeld, nee. Het is ook even zelf zoeken naar wat je wil als ondernemer, en waar de gasten behoefte aan hebben. De uitdaging is nu vooral nog dat consumenten de nieuwe producten nog niet kennen. Dat ze dat bij ons nu kunnen gaan proberen, vind ik heel leuk. Het zou leuk zijn als we ook andere horecazaken kunnen inspireren, maar ik denk dat het sowieso al gangbaarder wordt om duurzaam te werk te gaan.’
In de toekomst wil Hildes Heerlykhyd hun duurzame menu nog gaan uitbreiden. Ben je benieuwd geworden? Kom snel langs bij Huis van Hilde en neem de tijd om even bij te komen in Hildes Heerlykhyd.