Hèt event dat de eiwittransitie gaat versnellen – Maak kennis met Plant FWD

Samenwerken aan het versnellen van de eiwittransitie. Dat is de missie van Plant FWD. In dit blog stellen de organisatoren zichzelf en Plant FWD aan je voor.

Wat is Plant FWD?

Plant FWD is een nieuw internationaal event voor start-ups, producenten, retailers, investeerders en change-makers in de voedingssector. “Met een ‘Supermarkt van Verlangen’, verschillende sprekers, en ruimte om mee te denken aan oplossingen biedt Plant FWD alle ingrediënten om zelf mee te bouwen aan oplossingen om de balans in onze voedselconsumptie terug te brengen.” Plant FWD moet hét jaarlijks terugkerend check-in moment worden om te kijken waar we in Nederland en wereldwijd staan in de eiwittransitie.

Waarom dit event?

“Zoals iedereen inmiddels wel weet zitten we met z’n allen in een enorme transitie om de gevolgen van klimaatverandering de komende 20 tot 30 jaar te beperken. Dat betekent overschakelen op duurzame energie, minder vliegen, kleding recyclen en ook kritischer naar ons voedingspatroon kijken. De afgelopen decennia zijn we door onze gestegen welvaart namelijk aanzienlijk meer dierlijke producten gaan eten. Op dit moment wordt 60% van onze eiwitbehoefte uit dierlijke producten gehaald, een verhouding die niet duurzaam en op de langere termijn ook niet meer houdbaar is.” Met Plant FWD streven de organisatoren ernaar om de eiwittransitie te versnellen en van de huidige 40% naar 50% plantaardige eiwitten te gaan in 2030.

Wie zijn de organisatoren achter Plant FWD?

Plant FWD is een initiatief van Maartje Nelissen, Marcel van der Heijden en Tom van Duijn (zie foto). “Wij werken alle drie al langer in de foodsector. Marcel als oprichter van het plantaardige food-merk Karma Kebab, Maartje als co-founder van de duurzame cateraar The Food Line Up en Tom als sales manager van Jamael Food Group. Karma Kebab en The Food Line Up zijn tevens ook een B-Corp en bij ons alledrie staat duurzaamheid hoog in het vaandel.”

“We hebben Plant FWD  opgezet om grote impact te maken.”

“Onze persoonlijke motivatie zit hem met name in het feit dat wij ook zien dat de eiwittransitie  – ondanks heel veel goede intenties – nog veel te langzaam gaat. We zien ook heel veel goede ondernemers met een goed product die nog steeds hier hun tanden op stuk bijten omdat ze onvoldoende toegang hebben tot kapitaal, talent en verkoopkanalen. Daar willen wij met Plant FWD wat aan gaan veranderen en we hebben grote ambities: We hebben Plant FWD opgezet om grote impact te maken. In Nederland hebben we de agrarische kennis om op grote schaal gewassen te kweken, we hebben de innovatiekracht en de technologie om deze te verwerken en we hebben fantastische talenten, ondernemers en start-ups die de consument verleiden om meer plantaardig te gaan eten. Nu is het tijd om dit ecosysteem nog meer met elkaar te laten samenwerken en ervoor te zorgen dat Nederland ook daadwerkelijk de voortrekkersrol in de eiwittransitie pakt.”

tekst loopt door na afbeelding

Transitie vol kansen, maar het begint bij de neuzen

“Als 2e voedselexporteur ter wereld na de VS liggen er voor Nederland enorme kansen op meerdere vlakken om een leidende rol binnen de eiwittransitie te pakken, ook op internationaal vlak. Denk daarbij aan het telen van eiwitrijke gewassen, de verwerking hiervan tot voedselproducten maar ook het opzetten van nieuwe merken en de saleskanalen om deze producten aan de man te brengen. Zo werd er bijvoorbeeld afgelopen week bekend dat er een nieuw masterplan in de maak is voor de eiwittransitie als economische motor in Nederland. Deloitte berekende al dat dit plan € 2,6 miljard aan economische activiteit katalyseert en aanzienlijk bijdraagt aan het behalen van klimaat- en natuurdoelen. Bovendien levert het verdienvermogen voor de Nederlandse boeren op. Maar er is natuurlijk nog een hoop werk aan de winkel voordat we hier ook daadwerkelijk zijn. Want naast dat we boeren moeten overtuigen om andere gewassen te gaan telen, moeten we deze producten ook aan de man weten te brengen. Daar ligt met name ook nog een grote uitdaging. Er zijn in Noord-Holland enorm veel ondernemers hiermee bezig, maar de schaal is nog vaak te klein om echt significante impact te maken. Dus moeten we ervoor zorgen dat het ecosysteem van investeerders, talent, overheid en corporates wordt verstevigd. Of om het in lekker duidelijke Nederland te zeggen: alle neuzen dezelfde kant op!”

“Ook de provincie Noord-Holland investeert stevig in de eiwittransitie. Zo liet zij samen met Amsterdam Trade & Innovate en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord afgelopen jaar uitgebreid onderzoek doen naar de kansen maar ook de knelpunten voor deze transitie. En in juli 2022 ondertekende zij samen met 56 partijen de Green Deal eiwitrijke gewassen. Ook is de provincie Noord-Holland sinds dag 1 al betrokken als founding partner bij Plant FWD. Met name Danielle Lieuwen, beleidsadviseur agri & food en gedeputeerde Ilse Zaal hebben zich hier beiden echt hard voor gemaakt en daar zijn we erg blij mee.”

Eerste editie op 18 april 2023

De eerste editie van Plant FWD vindt plaats op dinsdag 18 april 2023 van 09:30 tot 17:30 uur in Theater Amsterdam. De kosten bedragen 495,-. “Daarnaast hebben we gereduceerde tarieven voor start-ups en future talents.” Programma en tickets zijn te vinden op www.plantfwd.com.

Programma

Met journalist en filmmaker Ikenna Azuike als moderator en o.a. oud-commando Ray Klaassens, hoofd Sustainability UK en Benelux van Oatly: Shaunagh Duncan, en bedenker van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel: Isabel Boerdam als eerste bevestigde sprekers, biedt Plant FWD een podium aan impactvolle initiatieven en ideeën. Naast luisteren, zullen bezoekers ook met elkaar in gesprek gaan in verschillende break-out sessies waarin thema’s als het bouwen van een eigen succesvolle merkcampagne worden besproken; het verleiden van de consument en het ontwikkelen van commerciële strategieën. Tot slot zal er een ‘Supermarkt van Verlangen’ te vinden zijn op locatie waarin nieuwe en innovatieve producten van de deelnemende bedrijven worden getoond.



Het Plant FWD 2023 congres wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. Amsterdam Trade & Innovate, Provincie Noord-Holland, The Protein Community, Oatly, Food Inspiration Magazine, Impact Hub, Brave New Food, Stichting Goeie Grutten, Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie, Young Perfect, Jamael Food Group, Gro, Green Food Lab, het WWF, Theater Amsterdam en Seaweed Food Solutions. 



Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?