Gedeputeerde Zaal bezoekt eerste Noord-Hollandse mini-melkfabriek

De aanleiding van het bezoek van gedeputeerde Ilse Zaal aan Wieringen op 1 oktober jl. was de officiële opening van de eerste Noord-Hollandse mini-melkfabriek. Bij de familie Rotgans stond de hele dag in het teken van: nieuwsgierige buren rondleiden, presentaties geven en natuurlijk de melk en de room proeven van Boer Reijer.

Samen met machinebouwer Lely bouwde de familie Rotgans het afgelopen jaar aan de vierde Lely Orbiter in Nederland. Deze mini-melkfabriek is direct gekoppeld aan de melkrobots in de stal. Met een melkrobot bepaalt de koe zelf het moment van melken. Na het melken wordt de melk direct in de fles verwerkt. Verser kan niet. Met deze automatische systemen wordt heel veel data verzameld. Dat maakt de melk op de boerderij ook traceerbaar, veilig en winstgevend voor de boer. Er kan op het erf op hoogwaardige kwaliteit worden gestuurd.

Foto: Vlnr: Jan Rotgans, Ilse Zaal, Reijer Rotgans en Annelies Rotgans. (Ernie Buts / Lely)

Melkveehouder zijn in Nederland is in deze tijd niet makkelijk. De mini-melkfabriek maakt het mogelijk om het verdienvermogen op het boerenerf te vergroten. De melk verdwijnt niet als een bulkproduct in het schap, maar wordt via het Mijn Melk platform voorzien van een gezicht: die van Boer Reijer, zoon van de familie. Omdat de melk direct na het melken wordt verpakt, kan de smaak per week verschillen: de genen van de koe, het seizoen en de voeding bepalen immers de smaak.

Reijer is net afgestudeerd. Als eindscriptie van zijn landbouwopleiding schreef hij een plan voor de toekomst. “Vroeger ging je meer koeien houden en koos je voor een grotere stal, maar dat is nu niet meer mogelijk. Met de mini-melkfabriek op ons erf blijven we doorontwikkelen als melkveehouderij en bouwen een band op met de nabije omgeving”.

Ilse Zaal: “Dit is een prachtig voorbeeld van hoe er vanuit de korte keten wordt samengewerkt.” Juist nu de kloof tussen boer en maatschappij lijkt te groeien is de stap om de keten te verkorten essentieel. De melk en room wordt vooral afgezet bij lokale retail partijen, bakkers, ijsmakers en restaurants. Binnenkort wordt bekend in welke supermarkt de melk te koop komt. De barista die tijdens de opening de koffie verzorgd laat weten dat de melk zich fantastisch laat opschuimen. Niet onbelangrijk voor een overtuigende presentatie van een cappuccino.

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?