Financiering voor ontwikkeling spectrale conversietechnologie voor de tuinbouw

SolarFoil B.V., een Amsterdamse startup, heeft een converteerbare lening van €300.000 euro ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland. SolarFoil is een pionier op het gebied van spectrale conversietechnologie die is ontworpen om zonlicht te optimaliseren voor betere groei en productie van planten. SolarFoil is een spin-off van de Universiteit van Amsterdam en opgericht door Arnon Lesage, Jasmin Fisher Balil, Yingying Tang en Peter Schall. 

Door de klimaatcrisis neemt de druk toe om over te stappen op duurzamere landbouw en met traditionele methoden alleen is er moeite om aan de efficiëntiebehoeften te voldoen. SolarFoil pakt dit probleem aan door ongebruikt natuurlijk zonlicht te benutten. Licht speelt een cruciale rol bij plantengroei. De huidige methoden om licht te bewerkstelligen, zoals kunstlicht en schaduw, gaan gepaard met aanzienlijke energiekosten en inefficiëntie, vooral in sectoren zoals de kweek van microalgen. 

De spectrale conversietechnologie stemt het zonnespectrum af op de behoeften van planten, waardoor de opbrengst van gewassen toeneemt en de operationele kosten afnemen. Op deze  manier belooft de technologie een aanzienlijke impact te hebben, in lijn met het toekomstige traject van de groene economie. 

Deze investering van het Innovatiefonds Noord-Holland zal de R&D-inspanningen van SolarFoil stimuleren, met name voor de ontwikkeling van duurzame productie op grotere schaal. Ook zal de effectiviteit van de technologie verder worden gevalideerd in geavanceerde landbouwfaciliteiten, namelijk kassen, voor zowel microalgenkweek als tuinbouw. De visie is om een revolutie teweeg te brengen in de tuinbouw en landbouw, om een productiever en duurzamer voedselsysteem te voeden en tegelijkertijd de cruciale rol van microalgen in de toekomstige groene economie te ondersteunen. 

Arnon Lesage, Co-Founder van SolarFoil:

“Ik ben erg dankbaar voor het vertrouwen van Innovatiefonds Noord-Holland in de visie van SolarFoil. De financiering maakt het voor ons mogelijk onze technologie de kassen in te brengen en de eerste stappen te zetten om zonlicht voor de tuinbouw te verbeteren.” 

Wouter Keij, fondsmanager bij Innovatiefonds Noord-Holland:

“Ik ben erg blij dat we het team van SolarFoil en hun technologie kunnen helpen middels een financiering. Het verder valideren in geavanceerde en relevante omgeving is cruciaal voor het verdere succes van de onderneming.”   

Over SolarFoil

SolarFoil is een spin-off van de Universiteit van Amsterdam en opgericht in 2022 door Arnon Lesage, Jasmin Fisher Balil,Yingying Tang en Peter Schall. Het bedrijf ontwikkelt spectrale conversietechnologie die is ontworpen om zonlicht te optimaliseren voor betere groei en productie van planten. De technologie zal verder worden gevalideerd valideren in geavanceerde landbouwfaciliteiten, namelijk kassen, voor zowel microalgenkweek als tuinbouw. www.solar-foil.com   

Over Innovatiefonds Noord-Holland

Het Innovatiefonds Noord-Holland is een initiatief van de Provincie Noord-Holland, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit, Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam UMC en Sanquin. Het Fonds ondersteunt ondernemers in de provincie Noord-Holland bij het financieren van innovatie in de Proof-of-Concept-fase door het verstrekken van converteerbare leningen. Het Innovatiefonds Noord-Holland beheert twee fondsen: een fonds voor innovatieve starters, ondersteund door de RVO, en een fonds voor academische starters, ondersteund door EFRO. Kijk ook op www.innovatiefondsnoordholland.nl    

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?