Anna Kuiper, oprichter van Agrarisch Voedselbos De Korte Weg plant deze winter de eerste bomen van een windhaag ter bescherming van het toekomstige voedselbos in Heerhugowaard. Anna: “Het doel is om met het project te laten zien dat een voedselbos kan functioneren als renderend landbouwsysteem. Als koploper in Noord-Holland deel ik graag mijn kennis met andere boeren.”
“Een agrarisch voedselbos is een systeem waarbij je natuur en voedsel creëert op 1 perceel. Het kan niet heel veel mooier dan dat, toch?” De zoektocht naar het optimale ontwerp tussen natuur en efficiëntie is waar Anna de afgelopen twee jaar druk mee bezig is geweest. Daarom vroeg ze een Duurzaam duwtje aan.
Een Duurzaam Duwtje bestaat uit kosteloos deskundig advies van een expert. De provincie Noord-Holland biedt Duurzame Duwtjes aan, aan initiatieven vanuit de voedselketen die met hun activiteiten willen bijdragen aan de verduurzaming van het landbouw- en voedselsysteem in de Provincie.
Rosanne Schrijver en Sanne Glorie van adviesbureau Witteveen en Bos hebben Anna geholpen:
“Wij hebben de samenwerking met Anna als prettig ervaren. Een windhaag heeft tijd nodig om tot wasdom te komen, voor het zijn functie vervult. Het was daarom een slimme zet van Anna om een jaar voor het aanplanten van de eetbare soorten al na te denken over de windhaag.”
Het resultaat van het Duurzame Duwtje is een beplantingsplan voor de windhaag, waarbij is gelet op biodiversiteit en windbreking, met een focus op inheemse soorten voor het Noord-Hollandse polderlandschap. Ook is gelet op de kosten van bepaalde planten en de mogelijkheid van het oogsten van hakhout voor een klein verdienmodel.
Anna is blij met het resultaat: “Het is een prachtig en goed doordacht ontwerp geworden. Ik denk dat er meer boeren zijn die hier goed gebruik van kunnen maken.”