De ‘Eet smakelijke tulp’. Zesendertig heerlijke recepten met de biologische tulpenbol

Het eten van bloembollen lijkt misschien een beetje vreemd, maar over het eten en bereiden is een rijke geschiedenis terug te vinden. En die gaat heel ver terug. Zelfs tot in de Romeinse tijd. En nu is er een boek verschenen met daarin 36 heerlijke recepten over het bereiden van tulpenbollen.

Johanna Huiberts-van den Berg zit samen met haar man John in de bloembollen. Vijf jaar geleden stapten zij over naar volledig biologische bollenteelt. Ik ontmoette haar tijdens een boerendiner. Een avond georganiseerd door de provincie Noord-Holland en de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland (MNH) om boeren, buren en burgers met elkaar kennis te laten maken en met elkaar te praten over duurzame landbouw, natuur en voedsel.

Het smaakt naar chips

Tijdens dit boerendiner gingen Johanna en John in gesprek met burgers over hun visie op biologische bloembollenteelt en de uitdagingen die ze hebben op het gebied van de afzetmarkt. Tijdens dit diner serveerden zij ook de tulpenbol. Tussen de gekookte stukjes pompoen en bladgroenten liggen ‘rokjes’ van tulpenbol ‘Pink Impression’. Johanna:” Ik had zelfs al vaker eens wat geprobeerd. Laatst voor een interview bakte ik ze in de koekenpan, gewoon met een beetje zout erbij en klaar. De fotograaf die erbij was vond het heerlijk:” Het smaakt naar chips!”

De geschiedenis – De tulpenbol, goed voor de liefde

Reineke van Tol, werkzaam bij de MNH heeft voor het boek onderzoek gedaan naar de geschiedenis. Reineke: “We vieren volgend jaar 75 jaar bevrijding. We leven nu in een vrij land, we hebben voldoende gezond voedsel tot onze beschikking. Dit was tijdens de hongerwinter wel even anders. Er was grote schaarste aan voedsel en sommigen hier in het westen begonnen noodgedwongen met het eten van tulpenbollen die hier waren opgeslagen in pakhuizen en zolders. Dat waren oude verdroogde tulpenbollen en zonder bijpassende gerechten.

Dit smaakte verre van lekker en het was niet zo heel gek dat de herinneringen hieraan niet goed zijn. Ik mocht in het Verzetsmuseum rondneuzen en heb daar verrassende informatie gevonden. Het werd bekend dat tulpenbollen heel voedzaam waren. De recepten werden dan ook flink gedeeld. Recepten van stamppot met soep en brood. Ze vond zelfs prachtige berichten in het Verzetsmuseum over het eten van de tulpenbol.”

Tulpenbollen als voedsel gaat veel verder terug in de tijd. Tot aan de Romeinse tijd zelfs. Er is een manuscript bekend vanuit die tijd. Tulpenbollen met veel kruiden en wijn. Dat smaakt natuurlijk al een stuk beter. De bollen waren bovendien bevorderlijk voor de liefde en werden daarom vaak op bruiloften geserveerd. In ons land is de tulp nu een symbool van Nederland geworden. Laten we nu ook bekend maken dat de biologische tulpenbol vol mogelijkheden zitten. Zo gezond dat je ze zelfs kunt eten!

Het boek

Johanna kwam tijdens het boerdendiner per toeval in gesprek met uitgever Frits Poiesz. Frits: ”Ik vond het verhaal van Johanna meteen enorm leuk. De volgende ochtend werd ik wakker en ik dacht, we hebben hier alle ingrediënten bij elkaar om een mooi kookboek te maken. Johanna kan goed koken en weet enorm veel van tulpenbollen, John blijft ze telen, Reineke van Tol kon in de geschiedenis van de tulpenbol duiken en wij geven boeken uit. Een prachtige combi.”

En zo geschiedde dat er nu een boek uit is gegeven met daarin 36 overheerlijke recepten met de biologische tulpenbol. Gerechten zoals een broodje tulp, hoofdgerechten, tussendoortjes, desserts, zoete bollen en bollensaus. De Eet smakelijke Tulp.

Tijdens de boekpresentatie werd het eerste exemplaar overhandigd aan gedeputeerde Landbouw, Jack van der Hoek. Jack:” John en Johanna Huiberts zijn echte pioniers op het gebied van de teelt van biologische bloembollen. Johanna ging, samen met Reineke van Tol, nog een stap verder en schreef een kookboek. De ‘Eet smakelijke Tulp’. Een geslaagde manier om biologische bollen onder de aandacht te brengen!”

Winactie

Wil jij kans maken op een boek met een doosje tulpenbollen? Deel dan jouw tulpenbolrecept met de #eetsmakelijketulp op Twitter of Instagram, of stuur een mailtje naar groenkapitaal@noord-holland. Op 25 oktober kiezen wij het lekkerste recept en versturen wij het cadeau naar de winnaar.

Meer informatie:
Boerendiner
Het boek bestellen

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?