CIRCO helpt horeca met verpakkingsoplossingen

Circulair West Friesland organiseerde samen met de provincie Noord-Holland en ImpactHub Amsterdam een CIRCO Track voor verpakkingsoplossingen. Een CIRCO Track bestaat uit drie eendaagse workshops die plaatsvinden binnen een periode van één maand. Deelnemende ondernemers werken in deze periode aan circulaire toepassingen voor hun bedrijf. Ze maken kennis met de mogelijkheden van circulair ondernemen. Ze ontwerpen en verkennen kansen. En zetten concrete eerste stappen in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en businessmodellen.

Paardekoper, Robex, SpareRib Express, Wims Wafels en Sababa waren de enthousiaste deelnemende bedrijven van de driedaagse CIRCO Track ‘Verpakkingen in de horeca’.

Een van de deelnemers: ‘De opbouw van de track was van begin tot einde met professionele begeleiding. Het was zeer leerzaam en een perfecte start voor mij persoonlijk als een goede kennismaking met de nieuwe circulaire wereld.’

De uitdaging is het voldoen aan de nieuwe wetgeving. Die kiest voor een meer herbruikbare verpakkingsmateriaal. Echter, de huidige eenmalige verpakkingen zijn bijzonder gemakkelijk in gebruik terwijl de oplossingen voor herbruikbare verpakkingen nog in de kinderschoenen staan. Herbruikbare verpakkingen zijn er wel, maar de retourlogistiek, reiniging en het verrekenen van statiegeld is en blijft een uitdaging. Ook is er bij de horeca ondernemer vaak geen ruimte of capaciteit om dit zelf in te vullen. En consumenten willen optimaal gemak om herbruikbare verpakkingen ook weer in te leveren.

Meest kansrijk bleek een breed gedragen herbruikbare verpakking waarin logistiek, reiniging en de verrekening van statiegeld soepel verloopt. Daarom maken bedrijven gezamenlijk afspraken met de bezorgdienst die ook gebruikte verpakkingen retour neemt. 

De Track liet opnieuw de noodzaak zien van een ketensamenwerking en er werd ontdekt dat er een gemeenschappelijk belang is waar de schouders onder gezet moeten worden om tot een nieuw en duurzaam systeem te komen.

‘Ik heb niet alleen inhoudelijk veel kennis opgedaan over circulaire economie m.b.t. verpakkingen, maar ook veel geleerd over het proces dat nodig is om een circulair systeem binnen een bedrijf op te zetten.’ aldus een van de deelnemers.

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?