Een nieuwe aanwinst in Noord-Holland is het Blue Food Centrum Wieringen (BFCW). Het BFCW gaat ervoor zorgen dat dagverse zee-producten ook bij regionale afnemers en afnemers in de Randstad terechtkomen. Op dit moment levert Wieringen nog vooral schaaldieren voor de visverwerkende industrie. Blue Food Centrum Wieringen is een initiatief van de gemeente Hollands Kroon in samenwerking met verschillende partners, waaronder Coöperatieve Visafslag Den Oever en de provincie Noord-Holland. Het doel is om de vissershaven van Den Oever duurzaam te versterken en mooier te maken.
Het Blue Food Centrum Wieringen gaat nieuwe handelsstromen organiseren en samen met het bedrijfsleven zorgen voor verdere innovatie van de visserij. Ook zal het BFCW de beleving van hedendaagse en historische visserij versterken. Er komt een dagelijkse zeeverse vismarkt met een ruim aanbod voor particuliere klanten. Daarmee zal de BFCW nieuw publiek naar de haven trekken, zoals particuliere kopers en toeristen. Met de verkoop van verse Wieringer producten draagt het BCFW direct bij aan de lokale economie. De activiteiten zorgen voor een levendige haven en verstevigen de toekomst van de visserijgemeenschap van Den Oever.
Dagverse schaaldieren en zeevis
Het Blue Food Centrum in de haven van Den Oever levert dagverse schaaldieren – en op wat bescheidener schaal ook zeevis – aan gespecialiseerde afnemers en in kleinere partijen. Het BFCW bouwt samen met partners de infrastructuur op om die stromen goed te faciliteren en klanten efficiënt te beleveren. De schaaldieren en zeevis van de vloot van Wieringen komt direct en vers uit de zee. Dit in tegenstelling tot de diepgevroren vis en schaaldieren van ver weg. Vandaar ook de term ‘blue food’: gezond voedsel direct uit de zee. De Wieringer vloot vist voornamelijk met relatief kleine moderne kotters. Wekelijks varen om en nabij 40 schepen met een maximaal vermogen van 300 pk de zee op. De Wieringer kotters voeren in de haven van Den Oever altijd verse producten aan. In de eerste plaats zijn het garnalen en langoustines, krabben en andere schaaldieren. En ten slotte ook verse zeevis, zoals tong, tarbot, griet, kabeljauw, wijting, schol, schar, mul en inktvis. Op het IJsselmeer vist de vloot op paling, die ook in Den Oever wordt geleverd.
Wieringen is een van de laatste visserijhavens in ons land waar de hele keten van de visserijsector nog intact is en goed functioneert. De unieke visserijgemeenschap in het dorp Den Oever, met haar bijzondere identiteit en karakter, verdient nieuw perspectief. Dit biedt nieuwe kansen voor (jonge) ondernemers in visserij, handel, toerisme, horeca en de regionale middenstand. De eerste stappen zijn gezet! Het Ministerie van LVVN stelt via het Visserij Ontwikkel Plan middelen beschikbaar aan de regio Kop van Noord-Holland en Hollands Kroon voor verwezenlijking van het Blue Food Centrum Wieringen.
Lokaal en duurzaam
Het Blue Food Centrum, gericht op verse producten uit zee, sluit aan op de trend naar duurzame producten waaronder groenten, fruit, zuivel en vlees uit de eigen streek. Deze trend naar lokale Nederlandse voeding heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen, zowel professionele koks als consumenten erkennen de voordelen van lokaal voedsel. Via goede digitale netwerk- en distributiesystemen voor verse producten boren we nieuwe markten aan, zoals restaurants in de Metropool Regio Amsterdam en boven het Noordzeekanaal: de Zaanstreek, Waterland, West-Friesland, de Noordzeekust en Noordkop.
De ontwikkelingen op de haven van Den Oever, in samenwerking met de ontwikkeling van de andere visserij gemeenten in de regio Kop van Noord-Holland (Texel, Den Helder) worden mogelijk gemaakt door een Rijksbijdrage uit het Visserij Ontwikkel Plan (VOP). Dit om de visserijgemeenschap en visserijclusters duurzaam te versterken.