Aftrap Gezonde Smikkelweek – Gedeputeerde Zaal overhandigt eerste kratje met groentenpret

In de gezonde smikkelweek gaan Noord-Hollandse kinderen op buitenschoolse opvanglocaties (BSO’s) een week lang groenten ontdekken. De week wordt door de sociale onderneming Spoony georganiseerd, met een subsidie van Jong Leren Eten Noord-Holland, omdat een gezonde start in het leven belangrijk is voor ieder kind.

Ruim 11.000 kinderen doen mee

Veel kinderopvangorganisaties besteden aandacht aan gezonde voeding en voedingseducatie. Maar om hier concreet, frequent én met plezier voor kinderen mee aan de slag te gaan, dat kan uitdagend zijn. De belangstelling is zo groot, dat maar liefst 120 BSO’s deelnemen. 11.422 kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar gaan ervaren hoe leuk, leerzaam én lekker het is om met groente aan de slag te gaan.

Gedeputeerde Ilse Zaal trapt af

Gedeputeerde Ilse Zaal trapte de week vandaag af met de aanbieding van het eerste krat groenten aan de kinderen van BSO Babino Hannie Schaft in Zaandam. Ze is alvast razend enthousiast: “Wat een goed initiatief. Het is belangrijk om kinderen al heel vroeg in hun leven kennis te laten maken met verschillende smaken en verse producten. We weten allemaal dat groente en fruit gezond voor ons zijn en toch eten we er over het algemeen te weinig van. Dit is een speelse aanpak om kinderen in contact te brengen met de gezonde producten van onze telers. En… jong geleerd is oud gedaan!”.

Leren door te doen

De activiteiten in de gezonde smikkelweek variëren van het maken van wortel-kwark bolletjes en je eigen ‘topsoep’ met vers geplukte kruiden, tot een zintuigenspel waarbij ze allerlei vreemde groenten gaan ontdekken – van chioggia biet tot paarse wortel. Het unieke van de aanpak zit hem in die combinatie van zelf koken en spelenderwijs leren. Hierdoor wordt groenten proeven iets vrolijks en worden kinderen positief gestimuleerd nieuwe smaken te ontdekken. Doordat de activiteiten laagdrempelig en makkelijk zijn en de pakketten alle benodigde ingrediënten bevatten, kunnen pedagogische medewerkers dit eenvoudig zelf oppakken. Alle kinderen krijgen ook een kook/spelpakket mee naar huis om thuis in de vakantie door te gaan met gezond koken en ontdekken!

Prijswinnaar op bezoek bij de teler

De BSO die het meest inspirerend communiceert over haar groenten-avontuur, wint een volledig verzorgd uitje naar een teler. Dit wordt mogelijk gemaakt door de Noord Hollandse streekproductenleverancier ProeVkantoor, die tevens een deel van de inkoop en distributie van de pakketten voor zijn rekening neemt. In het zuidelijk deel van de provincie wordt het pakket geleverd door Van Kekem Fruit.

Werkt dat, zo’n Smikkelweek?

Een onderzoek – uitgevoerd in samenwerking met Louis Bolk Instituut – gaat uitwijzen of dit een effectieve en aantrekkelijke manier is om voedseleducatie en gezond eten in te zetten op een BSO. 

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?