van 7 tot en met 13 september 2021 organiseert Stichting Samen Tegen Voedselverspilling de derde editie van de Verspillingsvrije Week. Meer dan 60 bedrijven, organisaties en gemeenten hebben zich inmiddels aangesloten. Samen dagen ze consumenten uit om een week lang zo min mogelijk voedsel weg te gooien.
Veel winst te behalen
Voedsel wordt met veel aandacht gemaakt. Het legt vaak een hele reis af voor het op je bord ligt. Weggooien is dus zonde. “Door slim te koken, kopen en bewaren kun je een positieve bijdrage leveren aan het terugdringen van voedselverspilling”, zegt Toine Timmermans, directeur van stichting Samen Tegen Voedselverspilling. “Door binnen jouw huishouden één week lang niks te verspillen, red je al snel 3 borden eten en 10 glazen drinken van de afvalbak en gootsteen. Als heel Nederland tijdens de Verspillingsvrije Week thuis niets verspilt, levert dat een besparing op van 11,5 miljoen kilo goed voedsel per week. De meeste Nederlanders zijn gemotiveerd om thuis minder voedsel te verspillen. Toch lukt dat nog niet altijd. In de Verspillingsvrije Week geven we tips en tricks om thuis meer verspillingsvrij te worden.”
Invulling editie 2021
Zeven dagen lang worden er verhalen en tips gedeeld om thuis minder voedsel te verspillen. Ook worden er allerlei activiteiten georganiseerd, zoals kookworkshops, en worden er praktische tools verspreid. Basisscholen doen mee met de Smaakmissie Voedselverspilling. En de eerste HBO Challenge Voedselverspilling gaat van start. De producten waar thuis de meeste winst op valt te behalen – brood, zuivel, groente, fruit, aardappelen en vlees – spelen tijdens de week een hoofdrol.
Je kunt je aanmelden als partner
Door de krachten te bundelen werkt Samen Tegen Voedselverspilling toe naar 50% minder voedselverspilling in 2030. De verspillingsvrije week is een onderdeel in het werken aan deze misse. Directeur Toine Timmermans: “Alleen samen is duurzame gedragsverandering haalbaar. Geweldig dat al zoveel partners enthousiast zijn. Aanmelden kan nog steeds! Graag zelfs, want hoe meer partijen meedoen, hoe groter de impact van de Verspillingsvrije Week.”
Volgens onderzoek van het Voedingscentrum (2019) verspillen consumenten jaarlijks 34 kilo vast voedsel per persoon. Daarnaast verdwijnt 46 liter drinken per persoon per jaar in de gootsteen of het toilet. De meeste winst is te behalen bij brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen (samen 22 kilo). Vlees valt net buiten de top 5, maar hierbij is het extra belangrijk om verspilling te voorkomen, omdat de productie ervan een grote klimaat-impact heeft. Bekijk hier de infographic Voedselverspilling door consumenten.