3 feb – Masterclass Zuinig op de bodem

Een gezonde bodem is de spil van ieder agrarisch bedrijf. Het is je grootste kapitaal en productiefactor nummer één. Maar wat gebeurt er eigenlijk in die bodem en hoe gaan we er zo zuinig mogelijke mee om? Vanuit het programma Biodivers Perspectief organiseert Vonk een masterclass. In deze masterclass “Zuinig op de bodem” vertellen sprekers je meer over het belang van een gezonde bodem en over de magische wereld onder onze gewassen. Ben je er ook bij?

Let op! Aanmelden kan t/m 25 januari! Aanmelden voor de Masterclass is noodzakelijk. 

Waar en wanneer

Vonk Alkmaar, Drechterwaard 10, Alkmaar
Vrijdag 3 februari 2023 13:30 – 17:00

Voor wie

Studenten akkerbouw, veehouderij, bollen & loonwerk
Agrarische ondernemers
Adviseurs

De sprekers

Theo Mulder is eigenaar van Mulder Agro, een toeleverancier van diervoer en meststoffen. Zelf verkoopt Theo dus ook kunstmest, maar in zijn verhaal pleit hij er al jaren voor om kunstmestverbruik op agrarische bedrijven te verlagen. Het is voor de bodem als brandewijn voor ondervoede mensen. “Zij zullen eerst meer energie krijgen maar al snel uitgeput raken. Precies hetzelfde effect heeft kunstmest op een bodem met te weinig mineralen en organische stof.”
 
René Jochems komt uit het zuiden van het land. Hier is hij opgegroeid op een gemengd bedrijf met melkvee, akkerbouw en boomteelt. Hij heeft jaren gewerkt voor een organisatie die pesticiden verkoopt voor de boomteelt. Op een bepaald moment heeft de bodem zijn interesse gewekt en is hij zichtzelf gaan omscholen tot bodemcoach. De focus ligt op het voeden van de bodem. Als boer heb je heel veel werknemers die als je ze voldoende goede voeding geeft heel hard voor je aan de slag gaan!
 
John Huiberts is biologische bloembollenteler in de kop van Noord Holland. Hij is de eerste en daarmee een echte pionier. In zijn bedrijfsvoering zet hij een gezonde bodem centraal. Altijd groenbemesters, vaste rijpaden, lichte machines, zo min mogelijk bodemverstoring en toevoegen van veel compost en bokashi. John vertelt ons waarom het werken aan een gezonde bodem zo leuk is!

Programma 

13:30 – 14:00         Inloop
14:00 – 14:10         Introductie
14:10 – 14:30         Belang van een gezonde bodem – Theo Mulder  
14:30 – 15:10         Masterclass bodemleven – René Jochems
15:10 – 15:30         Biologische bloembollenteelt – John Huiberts 
15:30 – 16:00         Panelgesprek – Theo, René & John
16:00 – 17:00         Drankje

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?