Terugblik – Voedsel Verbindt Live: Proteïn Shift

Voedsel Verbindt organiseerde Op 29 september 2022 een netwerkevent over de Proteïn Shift in ons Voedsellandschap. Dé transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitconsumptie.

Samen met de wetenschap, kennisinstellingen, beleidsbepalers en ondernemers stimuleert Voedsel Verbindt Proteïn Shift initiatieven. “Ons doel is een eerlijk verdienmodel voor de boer, korte ketens, een voedsellandschap met duurzame bodems, goede waterkwaliteit en gevarieerde biodiversiteit.” aldus Carlo Verhart van Voedsel Verbindt. “Dit netwerkevent helpt je op weg om ook meer plant-aardig te ondernemen, want dit is de sleutel voor toekomstbestendige agri&food bedrijven.”

Kijk de middag terug en laat je inspireren door de praktijkvoorbeelden die worden gepresenteerd, neem kennis van de stand van de wetenschap en het huidige beleid.

Samenvatting programma

Samantha Joosten Food scientist bij Studio Fava nam ons vanuit de wetenschap mee in de geschiedenis en huidige trends in vleesvervangende productinnovatie.
> Momenteel onder meer ontwikkelingen rond fermentatietechnieken en rond mycobased protein (eiwit uit paddenstoelen).

Gedeputeerde Ilse Zaal lichtte toe waarom en hoe de eiwittransitie op verschillende overheidsniveaus wordt gestimuleerd, en zoomde in op de krachten van de regio’s Noord-Holland en Flevoland.

In het project Bean me up! Staat de veldboon als eiwitbron centraal. Niek Persoon die het project vanuit Amsterdam Green Campus leidt: “Boeren, voedselverwerkers en studenten werken samen aan een keten van grond tot mond voor dit eiwitrijke gewas dat het goed doet in ons Nederlandse klimaat. Het is een boontje vol potentie.”

De heren van de Oesterzwammerij omarmen de paddenstoel. Zij vertelden hoe zij in de praktijk oesterzwammen telen op koffieprut vanuit de stad; plantaardig, eiwitrijk, lokaal èn circulair!

Video

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?