Wat Silicon Valley is voor IT en software, dat is Seed Valley voor de ontwikkeling van planten en zaadtechnologie. Nederland behoort tot de wereldtop als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe groente- en bloemenrassen. Rassen die meer opbrengst geven, resistent zijn tegen ziektes of die geschikt zijn voor moderne teeltmethodes. Zaden van deze rassen gaan vanuit Nederland de hele wereld over. De kans is groot dat de groenten die vanavond op je bord liggen een oorsprong hebben bij de bedrijven in Seed Valley.
Stichting Seed Valley
Stichting Seed Valley is 12 jaar geleden opgericht met als doel om scholieren en studenten enthousiast te maken voor een baan in de zaadsector. De sector maakt elk jaar economische groei door en daardoor is er een groeiende vraag naar goed geschoold personeel. Het aantal jongeren dat destijds koos voor een studie in een groene- of life sciences richting was te laag om in het aantal vacatures te kunnen voorzien. Veredelingsbedrijven hebben de handen in één geslagen met een gezamenlijke missie: de samenleving enthousiast maken voor datgeen waar NL goed in is, plantveredeling. Inmiddels is het netwerk van bedrijven uitgegroeid tot 40 bedrijven actief in veredeling, zaadtechnologie en aanverwante dienstverleners zoals machinebouwers.
En de missie van Seed Valley blijft nog altijd relevant. Nieuwe generaties studenten zetten straks voet aan hogescholen en universiteiten en steeds weer is er de uitdaging om hen te interesseren voor het vakgebied en de regio waar we gevestigd zijn. Gekwalificeerd personeel is onmisbaar om als sector wereldspeler te blijven. Aantrekkelijkheid van de regio om te wonen en te werken is daarbij essentieel. Niet alleen voor afgestudeerden, maar ook voor expats die van over de hele wereld naar Noord-Holland verhuizen om er te komen werken. Denk aan recreatiemogelijkheden, netwerkgelegenheden voor expats, en minstens zo belangrijk: huisvesting.
De Provincie Noord-Holland is vanaf het eerste uur ambassadeur van Seed Valley. Ze heeft Seed Valley helpen oprichten en ondersteunt het initiatief nog altijd door de sector te erkennen als economisch belangrijk voor de regio. Om de uitdagingen aan te gaan is het belangrijk dat we nu en in de toekomst blijven samenwerken.
Carolien Wagenaar – programmamanager Seed Valley
Seed Valley Talks
In een reeks video’s delen professionals in plantenwetenschap meer over verschillende onderzoeksonderwerpen in de zaadsector. bekijk de video’s hieronder.
How to breed for organic farmers?
Bram Weijland vertelt hoe nieuwe rassen ontstaan door de hybride samenwerking van conventionele breeding en organic breeding. Hoe versterken deze twee disciplines elkaar? Waarom zorgen ze samen voor verduurzaming van de zaadsector. Deze video is de eerste Talk in de serie “What is the road to sustainable agriculture?”.
How to deal with climate change?
Anoma Lokossou vertelt hoe zij hoopvol begon aan het telen van haar groentes en welke uitdagingen zij daarin tegenkwam. Waarom koos zij hierdoor om onderzoekster te worden? Hoe helpt haar onderzoek telers in het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering? Deze video is de derde Talk in de serie “How to feed 2 billion more mouths by 2050”.
Can better seeds change lives?
Maaike Groot, Manager Public Affairs bij East-West Seed beantwoord dit. Zij vertelt hoe de zaadsector kleine boeren helpt. Om een groeiend bedrijf neer te zetten en tegelijkertijd hun gemeenschap te kunnen voeden. Zodat zij onderdeel worden van alle boeren die gezamenlijk de groeiende wereldbevolking voeden. Deze video is de tweede Talk in de serie “How to feed 2 billion more mouths by 2050”.
Plant your future
Ernst van den Ende, Managing Director Plant Sciences Group bij Wageningen UR vertelt er een noodzaak is voor gezonde voeding in de wereld. Hoe draagt plantveredeling hieraan bij? Deze video is de eerste Talk in de serie “How to feed 2 billion more mouths by 2050”.
Can plants be vaccinated?
Michel Haring, professor aan de Universiteit van Amsterdam geeft antwoord op deze vraag. Dit is de eerste Talk in de serie “How to beat the next plant virus pandemic”.
Self-defense for plants
Wat hebben judo en planten met elkaar gemeen? Karin Posthuma, Manager Phytopathology bij Enza Zaden, legt uit. Dit is de tweede Talk in de serie “How to beat the next plant virus pandemic”.
Turning enemies into allies
Als jij een zaadje was, hoe zou je jezelf dan beschermen? Carola Peters, Researcher bij Incotec, geeft meer inzicht in hoe schimmels en bacteriën, zaden en planten beschermen tegen ziektes. Dit is de derde Talk in de serie “How to beat the next plant virus pandemic”.