Seed Valley: Noord-Holland ambassadeur

Wat Silicon Valley is voor IT en software, dat is Seed Valley voor de ontwikkeling van planten en zaadtechnologie. Nederland behoort tot de wereldtop als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe groente- en bloemenrassen. Rassen die meer opbrengst geven, resistent zijn tegen ziektes of die geschikt zijn voor moderne teeltmethodes. Zaden van deze rassen gaan vanuit Nederland de hele wereld over. De kans is groot dat de groenten die vanavond op je bord liggen een oorsprong hebben bij de bedrijven in Seed Valley.

Stichting Seed Valley

Stichting Seed Valley is 12 jaar geleden opgericht met als doel om scholieren en studenten enthousiast te maken voor een baan in de zaadsector. De sector maakt elk jaar economische groei door en daardoor is er een groeiende vraag naar goed geschoold personeel. Het aantal jongeren dat destijds koos voor een studie in een groene- of life sciences richting was te laag om in het aantal vacatures te kunnen voorzien. Veredelingsbedrijven hebben de handen in één geslagen met een gezamenlijke missie:  de samenleving enthousiast maken voor datgeen waar NL goed in is, plantveredeling. Inmiddels is het netwerk van bedrijven uitgegroeid tot 40 bedrijven actief in veredeling, zaadtechnologie en aanverwante dienstverleners zoals machinebouwers.

En de missie van Seed Valley blijft nog altijd relevant.  Nieuwe generaties studenten zetten straks voet aan hogescholen en universiteiten en steeds weer is er de uitdaging om hen te interesseren voor het vakgebied en de regio waar we gevestigd zijn. Gekwalificeerd personeel is onmisbaar om als sector wereldspeler te blijven. Aantrekkelijkheid van de regio om te wonen en te werken is daarbij essentieel. Niet alleen voor afgestudeerden, maar ook voor expats die van over de hele wereld naar Noord-Holland verhuizen om er te komen werken. Denk aan recreatiemogelijkheden, netwerkgelegenheden voor expats, en minstens zo belangrijk: huisvesting.

De Provincie Noord-Holland is vanaf het eerste uur ambassadeur van Seed Valley. Ze heeft Seed Valley helpen oprichten en ondersteunt het initiatief nog altijd door de sector te erkennen als economisch belangrijk voor de regio. Om de uitdagingen aan te gaan is het belangrijk dat we nu en in de toekomst blijven samenwerken.

Carolien Wagenaar – programmamanager Seed Valley

Deel dit artikel met anderen!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail