Terugblik bijeenkomst akkerrandenbeheer – Op de goede weg?

Akkerrandenbeheer voor meer biodiversiteit, met een perfecte inpassing in de bedrijfsvoering. Daar zet een groep boeren uit de Beemster zich enthousiast voor in. Ze konden nog wel wat advies gebruiken. “Zijn we op de goede weg, en hoe kunnen we sceptische boeren bereiken?” Provincie Noord-Holland en het Louis Bolk Instituut helpen hen graag om de volgende stappen te zetten. Samen organiseerden ze een informatiebijeenkomst.

Een groep boeren uit de Beemster wil graag meer natuurinclusief ondernemen. Daarom zijn ze bezig met de oprichting van Stichting ‘De Beemsterling’: om streekproducten te promoten en ook in de stad onder de aandacht te krijgen. Hiervoor hebben ze de handen ineengeslagen met de gemeente, doen ze aan crowdfunding en leggen ze contacten met bedrijven.

Op de goede weg?

Aanjager is Astrid Francis, directeur en oprichter van Beemster Valery (duurzaam en lokaal geteelde aardappel met roze kleur). Met een enthousiaste groep boeren deed ze onlangs mee aan de ‘Challenge méér eten uit de regio’, georganiseerd door de provincie Noord-Holland en stichting Voedsel Verbindt. Francis vertelt: “We willen graag de biodiversiteit verbeteren, onder meer door akkerranden in te zaaien. Enkele andere boeren en ik zijn daar al mee begonnen. We wilden graag weten of we op de goede weg waren. Tijdens de challenge raakten we hierover in gesprek met het Louis Bolk Instituut.”

Zo werd samen met het Louis Bolk instituut en de provincie Noord-Holland het idee geboren: een informatiebijeenkomst op het bedrijf van Francis. Voor leden van de stichting en andere geïnteresseerden. Francis: “We wilden hiervoor juist ook de meer sceptische boeren uitnodigen. We wilden hen graag laten zien wat akkerrandenbeheer oplevert; hoe pak je dit het beste aan, en hoe past dit goed in je bedrijfsvoering?”

Do’s en don’ts van het beheer

Boki Luske, senior onderzoeker natuurinclusieve landbouw bij het Louis Bolk Instituut, deelde tijdens deze bijeenkomst haar kennis en ervaringen. Luske: “De stichting heeft prachtige ambities. Ik vond het interessant om ze verder op gang te helpen. Natuurlijk vertelde ik over de voordelen van akkerranden. Ook ging ik in op de do’s en dont’s van het beheer. Een belangrijk onderdeel hiervan is geïntegreerde gewasbescherming. Hierbij focus je in eerste instantie op preventie en monitoring, waarbij je kijkt naar vruchtwisseling en de stimulering van natuurlijke vijanden. Inzet van insecticiden is alleen een laatste redmiddel.”

Ook namen alle aanwezigen een kijkje bij de akkerrand van één van de deelnemers. Luske vertelt: “Deze rand was net in het voorjaar ingezaaid, er was op dat moment nog weinig te zien. Toch diende het als een goed voorbeeld: ‘Zo kan het dus.’ De aanwezigen wisselden ter plekke ervaringen uit.”

Even uit de waan van de dag

De meeste aanwezigen waren al overtuigd van het belang van ‘natuurinclusiever boeren’. Luske: “Er was veel enthousiasme. Ik kreeg van veel deelnemers terug dat het fijn was dat ze door deze avond even uit de waan van de dag stapten. Iedereen boert al jaren, op een eigen manier. Ze vonden het fijn om eens met een frisse blik naar de zaken te kijken. Het gaat om een ander stuk bewustwording bij de reflectie over: ‘Hoe teel ik de gewassen, en kan het nog beter?’”

Financiële kant: interessante uitdaging

Francis vult aan: “We weten nu bijvoorbeeld ook dat akkerranden niet alleen een positief effect hebben op de biodiversiteit in de randen zelf, maar juist een functie hebben voor het gehéle veld. We zijn aan het denken gezet en deze bijeenkomst bracht zeker het gesprek op gang. We willen ons nu nog meer verdiepen in het financiële plaatje. Want land is duur. Voor natuurinclusief boeren is een goede vergoeding nodig. Hoe zorgen we ervoor dat we in elk geval dezelfde opbrengsten krijgen als met ‘gewoon’ boeren? Een interessante uitdaging.”

Wil jij ook bijdragen?
Heb je zelf ook een idee om bij te dragen aan een duurzaam landbouw- en voedselsysteem in de Provincie Noord-Holland? En heb je behoefte aan advies of iemand die eens met je meekijkt? Dan kun je in aanmerking komen voor de Voucherregeling ‘Duurzame Duwtjes’: tot 8 uur kosteloos deskundig advies van specialisten. Met een Duurzaam Duwtje helpen we je om jouw volgende stappen te zetten, op weg naar meer duurzame landbouw en korte ketens.

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?