In de podcastserie De Boer Op gaat Greenport Noord-Holland Noord in gesprek met agrariërs en Peter Groot Koerkamp, programmaleider Synergia. Binnen het onderzoeksprogramma Synergia wordt onderzoek gedaan naar toekomstige landbouwsystemen waarbij ecologie en technologie samen komen. Tegen welke knelpunten lopen agrariërs aan? En welke oplossingen zijn er?
De podcast is ook te vinden via Spotify en Apple Podcast/Itunes. Hieronder de eerste vijf afleveringen.
Afl 1: Mike Gitzels van plantenkwekerij Gitzels in Wervershoof
In de eerste aflevering van de podcastserie ‘De Boer Op’ gaat podcastmaakster Leonie de Jong op bezoek bij Mike Gitzels, van plantenkwekerij Gitzels in het Noord-Hollandse Wervershoof. Mike neemt je mee in in zijn bedrijf en laat zien welke nieuwe technologieën hem helpen in het kweken van gezonde (kool)planten die hij vervolgens levert aan telers in de regio. Precisiebemesting is daar een voorbeeld van. Hij probeert voor een deel in het bedrijf biologisch te werken. Maar dat is een behoorlijke uitdaging. In de podcast hoor je waar hij inzichten uit biologische landbouw al met succes toepast, maar ook tegen welke problemen de kweker aanloopt.
Afl 2: Thijs van den Berg over Bollenteelt
Thijs van den Berg van Boltha en Joop Bontje van Roboltics vertellen in deze aflevering van Greenport Noord-Holland Noord over de laserweeder, een robot dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen sterk verlaagt. De robot is behoorlijk in prijs, maar daar hebben Thijs en Joop een oplossing voor gevonden. Is het mogelijk om in de toekomst zonder gewasbeschermingsmiddelen in de bollensector te werk te gaan? En wat kost dat dan en hoe is dat te realiseren? Ook in deze aflevering laat hoogleraar Bio Systems Enginering, Peter Groot Koerkamp van Wageningen Univerity and Research zijn licht schijnen op de innovaties in de bollenteelt.
Afl 3: Henk Geerligs over innovaties in aardappelteelt
In deze aflevering hoor je akkerbouwer Henk Geerligs, gespecialiseerd in de teelt van pootaardappelen. Henk heeft steeds meer te kampen met uitdagingen als gevolg van klimaatverandering, met droogte in de zomer en overvloedige regenval in het voor- en najaar. “Afgelopen mei hebben we hier 100 millimeter regen in één nacht gehad. Dat heeft grote consequenties voor de rest van het jaar.” Hij probeert een antwoord te vinden door te investeren in bewateren ‘van onderaf’. Ook hoor je Henk en Peter Groot Koerkamp over het meten van de waterhoeveelheid en over de mogelijkheden van strokenteelt in het tegengaan van verspreiding van ziektes.
Afl 4: Dorus Droog (Pater Broersen) over innovatie en verduurzaming in de vollegrondsgroenteteelt
Pater Broersen is een grote teler (600 hectare) van vollegrondsgroenten als spitskool, sla, andijvie, spitskool en boerenkool. Pater Broersen is in 2011 ontstaan uit een fusie van de firma’s Pater en Broersen. De innovaties in het bedrijf zitten niet alleen in nieuwe technieken, maar ook in het anders organiseren van de bedrijfscultuur en personeel. Volgens Peter Groot Koerkamp van Wageningen Univerity and Research is de mens vooralsnog een onmisbare factor. Maar hij ziet ook dat er op het gebied van gewasinspectie ontwikkelingen zijn die bijdragen aan hogere efficiency. “Ontwikkelingen die zorgen dat je de mensen niet overbodig maakt, maar die de mens wel maximaal kunnen ondersteunen om met alle beschikbare data op bedrijfsniveau en gewasspecifiek de juiste beslissingen te nemen.”
Afl 5: Jochem van der Starre over innovatie en robotisering in de veeteelt
In deze aflevering van ‘De Boer Op’ vertelt melkveehouder Jochem van der Starre over de maairobot en wat dat betekent voor de ontwikkelingen in zijn bedrijf. Gaan de koeien nog wel naar buiten nu het gras naar ze toe komt? Zit Jochem nog wel op de trekker? Wat zijn de voordelen van de robot en zijn er ook nadelen? Ook in deze vijfde aflevering reageert hoogleraar Bio Systems Enginering en projectleider Synergia, Peter Groot Koerkamp op de innovatie. Kun je de maairobot bijvoorbeeld inzetten bij strokenteelt?
Fotogallerij: ‘behind the scenes’
Deze podcast is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van Provincie Noord-Holland en met inbreng van LTO Noord.