Kruidenrijk grasland: waar start je en wat levert het op?

Denk je na over het toepassen van kruidenrijk grasland? Hiermee zet je een concrete stap in verduurzaming. Kruidenrijk grasland is goed in te passen in je bedrijfsvoering en zorgt voor een betere bodemkwaliteit. Van tevoren wil je natuurlijk wel weten waar je aan begint én goed voorbereid zijn. Op deze pagina helpen we je graag op weg met de juiste informatie.

Voordelen van kruidenrijk grasland op een rij:

- Betere bodemstructuur en diepere beworteling.
- Meer eiwit van eigen land.
- De vastlegging van organische stof, stikstof en koolstof in de bodem is groter.
- Meer droogteresistentie en watervasthoudend vermogen.
- Een gevarieerd rantsoen met meer vitaminen en mineralen zorgt voor gezondere dieren.
- Meer diversiteit in het grasland zorgt voor meer insecten en daardoor meer weidevogels.
- In toenemende mate levert het financiële waardering op bij de zuivelcoöperaties.

Misschien ben je allang overtuigd van de voordelen van kruidenrijk grasland, maar dan… Waar start je? en is het wel rendabel genoeg voor jouw bedrijf? De volgende video’s en documenten geven je meer inzicht.

Webinar toepassing kruidenrijk grasland

In een Webinar op 29 maart 2023 bespraken we de voordelen en mogelijkheden van kruidenrijk grasland. Twee boeren vertelden over hun praktijkervaringen met weidevogelbeheer en de inpassing van kruidenrijk grasland.

Dit webinar is de eerste in een reeks webinars ‘Profijt van Duurzaamheid’ die we organiseren voor agrariërs in Noord-Holland. In ieder webinar zoomen we in op een andere specifieke mogelijkheid voor de praktijk. Naast een webinar over grasland, kun je denken aan onderwerpen zoals vanggewassen of krachtvoer van eigen land.

9 x Vraag en antwoord uit het Webinar

Tijdens het webinar zijn veel vragen gesteld over de toepassing van kruidenrijk grasland. We hebben de vragen en antwoorden hieronder op een rijtje gezet.

Video’s Kruidenrijk grasland in de praktijk

Al veel boeren in Noord-Holland zijn met kruidenrijk grasland aan de slag gegaan. Bekijk de ervaringsverhalen.

Kruidenrijk grasland: beheren & behouden
Kruidenrijk grasland: zo werkt de monitoring
Kruidenrijk grasland: dit zijn de resultaten

Kruidenrijk grasland op veengrond

Hoe krijg je dan kruiden in je grasmat wanneer je boert op veengrond? Wat past er bij jouw specifieke bedrijfsvoering en grondsoort? En wat komt er kijken bij het beheer? En wat levert het economisch en ecologisch precies op? Je ontdekt het in het handboek van Wij.land.

Interesse in kruidenrijk grasland?

Wil je meer weten over kruidenrijk grasland of wil je graag jouw mogelijkheden bespreken? Neem contact op met het Uitvoeringsteam Voedselvisie Provincie Noord-Holland, Maria van Boxtel en Rob Janmaat – rj@delynx.nl


Blijf op de hoogte
Volg Boer & Business in Balans op LinkedIn en/of schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan houden we je regelmatig op de hoogte van nieuws en activiteiten op weg naar een duurzamer voedselsysteem in Noord-Holland.

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?