Juridische kansen voor overheden in de circulaire voedselketen

CircuLaw presenteert 19 wetsinstrumenten en die beleidsambtenaren bij decentrale overheden kunnen gebruiken om een circulaire voedselketen te realiseren.

Circulaire voedselketen

Lokale overheden, zoals de provincie Noord-Holland, hebben een grote uitdaging in het tegengaan van voedselverspilling. Door de voedselketen circulair te maken, kan de CO2-uitstoot en afvalproductie in de provincie sterk worden verminderd. Overheden hebben hiervoor verschillende maatregelen tot hun beschikking. CircuLaw, een kennisplatform dat beleidsmakers en projectleiders helpt om beter gebruik te maken van regelgeving om de circulaire economie te bevorderen, maakt inzichtelijk welke maatregelen er zijn en hoe goed elke maatregel kan werken tegen voedselverspilling.

19 wetsinstrumenten om voedselverspilling aan te pakken

CircuLaw heeft in opdracht van de gemeente Amsterdam 19 juridische instrumenten geïdentificeerd voor het tegengaan van voedselverspilling. De wetsinstrumenten zijn verdeeld over vier categorieën: beleid, inkoop, subsidie en fiscaal. De instrumenten zijn niet alleen nuttig voor gemeenten, wat ze zijn uitgesplitst per overheidslaag: gemeentelijk, provinciaal of nationaal.

De instrumenten zijn ontsloten vanuit de bestaande wet- en regelgeving en maken het voor de beleidsambtenaren makkelijker om circulair beleid vorm te geven. Het nieuwe thema en de instrumenten zijn te vinden op het openbare kennisplatform van CircuLaw. Alle gemeentes en overheden van Nederland kunnen hier gebruik van maken.

De 19 instrumenten.

CircuLaw

CircuLaw is een kennisplatform dat beleidsmakers, projectleiders en inkopers helpt meer en beter gebruik te maken van regelgeving om zo de circulaire economie te bevorderen. Wet- en regelgeving biedt goede mogelijkheden om effectief circulair beleid te maken. CircuLaw ontsluit die complexe wet-en regelgeving zodat beleidsmakers er mee aan de slag kunnen.

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?