Bokashi als bodemverbeteraar

Duurzaam omzetten van vrijgekomen groenresten naar een waardevol product, dat is wat Hoek hoveniers doet door bermgras om te zetten tot Bokashi. Bokashi is het Japanse woord voor goed gefermenteerd organisch materiaal zoals snoei-, groente- en fruitresten. Bokashi is een rijke bodemverbeteraar.

De kwaliteit van de bodembiologie is de laatste decennia sterk achteruit gegaan. We oogsten teveel en geven eigenlijk te weinig terug aan de bodem die de basis is voor een goede groei van bomen en planten. Met Bokhasi kunnen we wat terug doen voor de bodem.

Maai- en snoeiresten werden voorheen weggegooid. Net zoals tuinresten, etensresten en mest met stro. Allemaal organische materialen die gefermenteerd kunnen worden tot een rijke bodemverbeteraar voor de landbouw. Vers materiaal wordt verzameld op het land van de boer. Door het toevoegen van effectieve microbacteriën komt het fermentatieproces op gang. Na 10 weken is de Bokhasi klaar en kan de akkerbouwer het verspreiden over zijn land. Bokashi biedt voeding voor planten, verbetert de structuur van de bodem en activeert het bodemleven. Deze microben vestigen zich daardoor definitief in de bodem, vermeerderen zich en domineren over de aanwezige schadelijke bacteriën, schimmels en virussen. Zo creëer je een ziektewerende bodem met een natuurlijke balans. Dit alles leidt ook nog eens tot een hogere oogstopbrengst. Eén van de voordelen van het fermenteren ten opzichte van composteren is dat het materiaal niet gaat broeien en er is geen CO2 uitstoot. Zo blijven veel meer organische stoffen behouden. Ook de beheerders van de provinciale gronden werken met Bokashi en in steden is een initiatief gestart met CityBokhasi. Afval wordt niet afgevoerd maar direct omgezet tot een rijke bodemverbeteraar. Bokhasi heeft een positief effect voor opbrengsten, natuur en klimaat en de kringloop wordt hersteld.

Filmpje: Mark Berger, Business Developper Duurzaamheid bij Hoek Hoveniers legt uit wat Bokhasi is en doet:

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?