Boeren van Amstel, melk van gras tot glas in vijf kilometer

Door de korte keten krijgt de boer iets meer inkomen en hoeft hij minder intensief te boeren. De boer kan zich extra inzetten voor het behoud en herstel van het bijzondere landschap in Amstelland. En dat is goed voor de biodiversiteit. Amstelland, een gebied ten zuiden van Amsterdam dat bekend staat om zijn grote hoeveelheden weidevogels is de plek waar het initiatief ‘Boeren van Amstel’ is ontstaan. Ruim twintig boeren die zich erg betrokken voelen bij het wel en wee van de weidevogels ondersteunen het idee. Zo maaien ze pas na het broedseizoen, laten vrijwilligers de nesten markeren en zorgen voor een goede leefomgeving voor deze weidevogels.

Het ontstaan

We vragen Gert Roos, voorzitter van het bestuur en tevens melkveehouder over het ontstaan van de ‘Boeren van Amstel’.
Gert: ”De Vogelbescherming en de Agrarische Natuurvereniging hadden het idee om een verdienmodel te ontwikkelen voor boeren die extra prestaties leveren om weidevogelbeheer te stimuleren. We produceren allemaal melk en wonen vlakbij een stad van een miljoen inwoners. We hebben een mooi product, volle melk en de opbrengsten komen ten goede aan de stimulering van weidevogelbeheer. En de opbrengst verdelen we onder de boeren die binnen de coöperatie vallen. De Boeren van Amstel hebben een coöperatie opgericht met als doel een eigen melkfabriek te beginnen voor de afzet van onze kwaliteitsproducten. Een afzet binnen het gebied Amstelland.

Hoe het werkt

Friesland Campina steunt het initiatief en staat de leden toe 30% van de totale melkproductie te gebruiken voor de aanvoer naar de nieuwe kleine zuivelfabriek van “Boeren van Amstel” in Ouderkerk. De leden van Boeren van Amstel ontvangen in de toekomst, wanneer de nieuwe fabriek winst gaat maken, een beloning vanuit deze winst, voor het weidevogelbeheer binnen de polder waarin ze gevestigd zijn. De verdeling van deze beloning gaat plaatsvinden op basis van een puntensysteem. Hierbij wordt gewogen wat de effectiviteit is van het type maatregel per oppervlak en het percentage beheer in relatie tot het gehele bedrijf, waarbij ook wordt gekeken naar de ligging in de polder.

Learning by doing

Richard Korrel, melkveehouder in Ouderkerk aan de Amstel: ”Het succes maakt dat we steeds enthousiaster worden en meer en meer willen doen voor de vogels.” De vader van Richard, Gerard: “Ik lever de melk van mijn 110 koeien normaal gesproken aan Friesland-Campina, en zij brengen alles naar de kaasfabriek in Lutjewinkel. Maar als je zo dicht bij Amsterdam zit, moet je je product toch gewoon hier in de buurt kunnen afzetten?”

“Succes gaat nooit zonder vallen en opstaan”, zegt Gert. “In mei 2019 constateerden we dat sommige melkpakken niet houdbaar waren tot aan het einde. Daarop besloten we de fabriek even stil te leggen. We willen namelijk zeker weten dat we hoogwaardige kwaliteit kunnen leveren. Vanaf 1 september 2019 lukte dit.
Gert: “Het doel is om dit jaar meer dan 1 miljoen liter “natuurmelk” te vermarkten. Dit is nodig om rendabel te gaan draaien. Over een jaar of drie willen op 4 miljoen liter zitten.” Het afzetgebied vergroten is geen doel. Gert: “Het doel is lokaal produceren en lokaal afzetten, een korte keten. Sinds begin februari komt ook “natuuryoghurt” op de markt en in de loop van dit jaar willen we ook kwark op de markt brengen.”

De melk

Gert: “De gewone volle melk die je in de winkel of groothandel kunt kopen heeft maar 3,5% vet. Maar een koe geeft melk met 4,35% vet. Standaardisatie doet inbreuk op de smaak en het natuurlijke karakter van de melk. De Boeren van Amstel omarmen die smaak en de natuur. Dus bij ons krijg je de melk zoals onze koeien die geven. En weet je wat nou zo mooi is: dat is dus ook nog eens de lekkerste melk, vol en romig van smaak. Heerlijk en gezond, volgens de nieuwste inzichten!
Onze melk is niet alleen heerlijk als je het puur drinkt. Het is ook een geweldige basis om mee te koken. En natuurlijk niet te vergeten: het is de perfecte basis voor een mooi schuimende cappuccino of latte.”

Wil je de Boeren van Amstel blijven volgen en weten waar je hun melk kan halen? Kijk dan vooral op hun Facebookpagina of website.

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?