Michaël Wilde: ‘Wij kunnen nog niet naar huis want het probleem is nog niet opgelost’

“Mijn naam is Michaël Wilde en ik ben de directeur bij Bionext de ketenorganisatie voor de biologische sector. Samen met een klein team vol gepassioneerde, leuke idealisten werken wij aan de verdere groei, verbinding en ontwikkeling van de biologische sector. Zo hopen wij een bijdrage te leveren aan de gehele verduurzaming van ons landbouw en voedselsysteem.

Inmiddels is iedereen het wel over eens dat het huidige voedsel- en landbouwsysteem niet meer levensvatbaar is. Dat is natuurlijk triest maar de erkenning dat iets kapot is maakt het wel makkelijker om je te richten op iets nieuws … maar wij zijn er natuurlijk nog lang niet. In de woorden van Rebecca Solnit: “wij kunnen nog niet naar huis want het probleem is nog opgelost”.  Nu dat wij weten dat het anders moet verwacht ik dat steeds meer boeren, beleidsmakers, maatschappelijke organisaties, supermarkten en consumenten biologische voeding nadrukkelijk gaan zien als onderdeel van de oplossing. Langzaam maar zeker begint men te beseffen dat biologisch een vorm van landbouw is dat gewoon goed werkt, met een bewezen meerprijs, vast gelegd in een wet, geborgd door controle en gesteund door het vertrouwen van zowel de burger als consument in Nederland en ver daar buiten.

Maar wij zijn er nog niet, wij kunnen nog niet “naar huis” want de markt groeit veel te langzaam en dat is zorgelijk aangezien een dergelijke transitie geen succes gaat worden als de supermarkten en de eindconsument niet bereid is om de duurzame boer te belonen met een eerlijke meerprijs. Deze boeren en boerinnen zijn namelijk niet alleen producenten van heerlijk, gezond eten, ze zijn ook klimaathelden, hoeders van de bodem en biodiversiteit, beschermers van onze watersystemen en proactieve gezondheidsprofessionals en ze verdienen onze (financiële) waardering.

Het is daarom van groot belang dat de bewoners van Noord Holland snappen dat elke keer dat ze de (online) winkel instappen ze een stem kunnen uitbrengen voor de wereld die ze voor ogen hebben. Om dat te bewerkstelligen moeten wij de verhalen van de lokale Noord-Hollandse boeren op een effectieve manier communiceren en er voor zorgen dat de kennis die wij delen ook daadwerkelijk een wetenschappelijke onderbouwing heeft zoals deze Green Paper over Biologische Landbouw als onderdeel van de klimaatoplossing die je hier kan downloaden https://bionext.nl/thema-s/klimaat/

Zodra wij met zijn allen meer verantwoordelijkheid nemen, krijgen steeds meer boeren perspectief en schakelen ze om naar systemen (zoals biologisch) waar men samenwerkt met de natuur in plaats van de natuur te bestrijden en daar worden wij en onze (klein)kinderen blij van. Kortom, wij hebben allemaal baat om gezondere en duurzamere boodschappen te doen en daarom ben ik zo blij met het Voedsel Verbindt initiatief want het gaat juist om de verbinding tussen boer en burger, producent en consument, leverancier en klant.  

Ik geef daarom graag het stokje over aan Sebastiaan Aalst van het Amsterdamse bureau Food Cabinet want hij kan alles vertellen over hoe je duurzame, lokale voedselsystemen in de schijnwerpers kan zetten.

Ik hoop dat iedereen die deze blog leest zich nog meer wil inzetten voor een toekomstbestendig voedselsysteem want “Wij kunnen nog niet naar huis want het probleem is nog niet opgelost”.

Hartelijk dank

Michaël”

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?