8 boeren, 8 casussen, 8 oplossingen. In drie dagen gaan we in teams met verschillende expertises de boer helpen met de weg naar Natuurinclusieve Landbouw. Te volgen in dit liveblog.
Wat is Natuurinclusieve Landbouw?
Een ecologisch houdbare vorm van voedselproductie. Dure woorden, die erop neerkomen dat boeren gebruik maken van wat de natuur op, om en onder het bedrijf te bieden heeft, de biodiversiteit op het boerenland versterkt en de natuur zo min mogelijk belast. In een notedop. Maar het is iets meer dan dat. Vandaar dat we hier een blog over hebben geschreven om het wat duidelijker te maken.
Waarom een Hackathon -Boer & Business in Balans-?
‘Natuurlijk doen we het samen’. Daar is het mee begonnen. Namens de provincie Noord-Holland en in het bijzonder Groen Kapitaal hebben wij veel contacten met boeren, particulieren en gemeenten over het belang van natuur en gezond voedsel. Veel boeren hebben interesse in kringlooplandbouw of Natuurinclusieve landbouw. Hierbij lopen ze soms tegen uitdagingen aan waar hulp bij nodig is. Andere boeren willen overstappen maar weten nog niet hoe. Vandaar deze Hackathon. We faciliteren, inspireren en verbinden. In de weg naar een natuurinclusieve manier van landbouw, waar we natuurlijk samen aan werken.
Casussen
Casus 1 – Akkerbouwer Jochem is benieuwd hoe een flexibel bemestingsplan eruit kan zien dat tevens bijdraagt aan de kringlooplandbouwvisie van minister Carola Schouten.
Casus 2 – Akkerbouwer Jos wil zijn een-jarige akkerrand omzetten naar een meerjarige met daarin ook artemisia banker plants om op een natuurlijke manier luizen uit de teelt te houden. Wat moet daarvoor gebeuren?
Casus 3 – Melkveehouder Frank heeft last van oeverwalerosie op zijn perceel. Hij wil weten hoe de ideale ‘natuurinclusieve’ slootkant eruitziet en wat nodig is om dit in de praktijk te ontwikkelen.
Casus 4 – Bloemkolenteler Wim kan binnen de huidige mestwetgeving zijn organische stofgehalte niet op peil houden. Hoe kan met ‘boerenslimheid’ in de praktijk een bodembestendig mestbeleid worden getest en onderzocht?
Casus 5 – Akkerbouwer Martien vraagt het hackteam inzichtelijk te maken op welke manier (technisch), met welke strategie en voorwaarden en tegen welke kosten hij een omschakeling kan maken naar een duurzamere klimaatverandering bestendige teelt (wijze).
Casus 6 – De natuurinclusieve bloembollen van teler John worden niet in voldoende mate tegen een meerprijs aan de consument verkocht. Gevolg van consumentengedrag of de wijze waarop ze worden aangeboden? Hoe buig je dat gedrag om én boor je nieuwe afzetmarkten aan?
Casus 7 – Student Siem heeft specifiek voor Texel in kaart gebracht hoeveel mineralen er op het eiland worden aan- en afgevoerd. Hoe kunnen die stromen en de eigen resources van het eiland beter in een kringloop benut worden? én hoe ziet dat er dan uit?
Casus 8 – Adviseur Gerben van Greenport Noord-Holland Noord zoekt kringloopstrategen. Welke stappen moeten gezet worden, met wie, hoe, en met welke snelheid om tot een kringlooplandbouw in sub regio’s in Noord-Holland te komen? Welke hobbels kom je tegen? En hoe strijk je ze glad?
Dag 1 – Wat gaan we doen?
Vandaag leren de deelnemers elkaar kennen. Een uitleg over de casussen is noodzakelijk om in de huid van de boer te kruipen. De uitdaging van de casus moet goed uitgelegd worden. De teams krijgen dan ook uitgebreid de kans om de casushouders het hemd van het lijf te vragen. De teams krijgen elk een eigen coach die ervaring heeft met het begeleiden van Hackathons. Ook lopen er experts rond die hun expertise kunnen inzetten waar nodig. Aan het eind van de dag worden de eerste problemen en oplossingen gepresenteerd.
De Experts
Tijdens de Hackathon kunnen experts (bodemcoaches, economen, marketeers etc.) door de teams worden geraadpleegd. Met deze kennis kunnen de teams de casussen van de boeren proberen op te lossen. Wat een bodemcoach is lees je hier.
Kees Water heeft zojuist de deelnemers uitgelegd waarom de bodem de basis is van duurzaam ondernemerschap.
De Workshops
Kennis is macht en daarom hebben wij meerdere sprekers uitgenodigd die de deelnemers inspireren en helpen met de inhoud van hun casus. Tessa van het Landbouwportaal legt alles uit over bedrijfsverbeteringen en Roger van Imagro vertelt over strategische ontwikkeling, branding, het ontwikkelen van design, fotografie en het ontwikkelen van online content. Op de tweede dag zal de workshop van Kipster ongetwijfeld zorgen voor veel energie.
Workshop van Tessa de Ruyter, Landbouwportaal
Dag 2
Gister was een dag vol goede energie, waar de teams al zijn begonnen aan het oplossen van de casussen van de boeren. Als afsluiting hebben zij een veel belovende pitch gegeven. Hier een kort filmpje om de sfeer van dag 1 te proeven.
Workshop Kipster
De meest mens-, milieu- en diervriendelijke kippenstal ter wereld bevindt zich Limburg. Over duurzaamheid in de vorm van hergebruik van voedsel uit bakkerijen, maar ook over de duurzame eierdoos en zelfs het energieproducerend zonnedak hebben de deelnemers vandaag te horen gekregen.
Voor nog wat leuke kippenweetjes kun je hier terecht.
Workshop Kaz Vermeer
Ook Kaz Vermeer met zijn innovatieve idee om drones in te zetten in de landbouw heeft een workshop gehouden tijdens de Hackathon. Ook mochten wij hem een paar vragen stellen. Het interview met Kaz over de inzet van drones voor gewasmonitoring vind je hier.
Workshop Innomics – André Knol
De technologie van tegenwoordig maakt veel dingen mogelijk, maar voor de succes ervan moeten we zelf nog zorgen. Innomics helpt hierbij door te zorgen voor een snel en effectief proces. Ze helpen focus te geven aan de essentiële pijnpunten die energie nodig hebben. Daarnaast helpt Innomics om de oplossing op maat te maken bij het probleem van de klant. Hierdoor krijg je het werk van één jaar in drie maanden voor elkaar.
Dag 3 – Pitch training en de jury
Natuurlijk vindt niet iedereen het leuk om een pitch te presenteren. Sowieso is
presenteren natuurlijk spannend. Maar in sommige gevallen erg nuttig en soms
zelfs noodzakelijk. Daarom vandaag op het programma ook een ‘pitch training’.
Na twee dagen brainstormen is het vandaag tijd om de oplossingen te tonen aan
de jury.
De jury
De jury bestaat uit:
Jan Roelof Meesters : adviseur transitie en innovation en agrarisch ondernemer
André Knol : CEO & founder Innomics
Thijs Cuijpers: Directeur LTO Nederland
Daniëlle Lieuwen: Programmamanager natuurinclusieve landbouw Provincie Noord-Holland
En zal vooral letten op:
- Zorgt de oplossing voor balans tussen de boer en de business?
- Op welke wijze draagt de oplossing bij aan een natuurinclusieve landbouw?
- Wat is de haalbaarheid, toepasbaarheid en de impact van de oplossing?
- De kwaliteit van de pitch (wat is het probleem/uitdaging, wie ervaart het probleem, wat is
de oplossing en hoe werkt de oplossing)? - Wat is voor nodig om de oplossing in de komende maanden verder te ontwikkelen
(middelen, kennis, mensen, investeringen, etc.)?
Gister waren de tekenaars van Flatland bij Leven van de wind om de ideeën te visualiseren. Ook hebben zijn ons programma uitgetekend om te laten zien waar de drie dagen uit bestaan.
En natuurlijk een korte recap van dag 2!
Het is bijna zover: de pitches worden om 15.00 gepresenteerd! De teams zijn alvast hard aan het oefenen en de laatste dingen af aan het maken, terwijl de jury rondloopt om kennis te maken met de casus(houders) en de oplossingen.
Na intensieve workshops en veel oefenen mogen de teams dan na drie dagen hun oplossing presenteren aan de jury en een heel nieuwsgierig publiek.
De winnaar is bekend: Boer Jos met zijn meerjarig akkerrand is de winnaar van de eerste Hackathon natuurinclusieve landbouw! Dit betekent dat het idee van Jos gekwalificeerd is voor de voorronde van het Accelerator Porgramma van GO!-NH voor natuurinclusieve landbouw. Gefeliciteerd Jos & team!
En natuurlijk een recap van dag 3! Wat waren het drie fantastische dagen vol energie, innovatieve ideeën en inzet!