Greendish werkt aan menu voor de toekomst

“Wereldwijd wordt een derde van ons voedsel weggegooid. In Nederland betekent dat ruim 1,6 miljoen kilo per dag!” Met die kennis in gedachten heeft Joris Heijnen in 2018 Greendish opgericht om voedselaanbieders te helpen in het verduurzamen en gezonder maken van hun voedselaanbod. Duurzame en gezonde voeding voor iedereen en overal beschikbaar maken dat is zijn streven.

Joris werkt samen met grote bedrijven, provincies en gemeenten. Met een gepassioneerd multidisciplinair team van gedreven specialisten ondersteunen ze food professionals en motiveren ze consumenten om te kiezen voor de best mogelijke voedselkeuzes. Met als doel de samenleving gezonder maken, voedselverspilling te verminderen en kosten en het milieu te sparen.

Guidelines 2050 – menu van de toekomst

De Greendish 2050 Guidelines beschrijven de richtlijnen voor een duurzame, gezonde én lekkere samenstelling van het menu voor wat betreft de indeling van gerechten op de menukaart, portiegroottes van gerechten en de keuze van ingrediënten. Dit ‘Menu van de Toekomst’ is samengesteld op basis van de huidige wetenschappelijke kennis vanuit het EAT-Lancet rapport, de Richtlijnen Schijf van Vijf en in samenwerking met de Expert Panels en Wetenschappelijke Raad van Greendish. Het doel is dat in 2050 alle voedselaanbieders in Nederland dit ‘Menu van de Toekomst’ gebruiken bij het samenstellen van het eigen menu.

Aan de ene kant moeten we starten met een eiwittransitie zodat er meer plantaardig en minder dierlijk wordt gegeten. Als de groenten lekkerder worden gemaakt dan gaat de gasttevredenheid omhoog. Aan de andere kant moeten we voedselverspilling tegengaan. Met deze twee stappen kunnen we 50% van de CO2 uitstoot besparen. Als er meer groente en minder vlees geserveerd wordt ontstaat er een positieve business case. Een win-win situatie voor milieu en voedselbedrijven. Door het goede voorbeeld te geven kan de overheid een belangrijke schakel zijn in het proces door op hun locaties duurzaam en gezond eten te serveren. Zo kan Greendish samen met gemeenten en provincies de restaurants, cateraars en voedselaanbieders helpen om de nodige stappen te zetten. Inspiratie kun je opdoen met de blogs van Greendish.

Greendish en de provincie Noord-Holland

Gedeputeerden Zita Pels en Ilse Zaal hebben op 5 oktober 2020 namens de provincie Noord-Holland de Green Deal Catering Overheidslocaties, Eten uit de Korte Keten ondertekend. Ilse Zaal: “Wij geloven in de aanpak en wij voeren de meeste acties al langere tijd uit. In ons bedrijfsrestaurant bieden wij gezond, goed en betaalbaar eten aan dat bij voorkeur afkomstig is uit de directe omgeving”.

Greendish heeft uitgebreide metingen uitgevoerd om in kaart te brengen hoe duurzaam en gezond het voedselaanbod van het bedrijfsrestaurant van de provincie Noord-Holland is. In onderstaande impactrapporten staan de belangrijkste resultaten en aandachtspunten van de metingen op een rijtje.

Hoe Greendish begon

Na een burn-out en verblijf op een boerderij in Costa Rica schreef Joris Heijnen zich in voor het traineeship ‘Verbeter de Wereld’. Samen met zijn team hielp Joris 15 restaurants de menukaart uit te breiden met vegetarische opties en zo meer variatie op de kaart te zetten. In 2011 richtte hij ‘Stichting Variatie op de Kaart’ en organiseerde vijf jaar lang kookwedstrijden in 3-sterrenrestaurant de Librije in Zwolle met Jonnie Boer en andere BN-ers in de Jury. Honderden chefs van restaurants uit het hele land deden mee. Ook volgden er workshops en trainingen voor meer dan 800 chefs, zette hij mede de Vegetarische restaurantweek en andere succesvolle campagnes op. Inspiratie en bewustwording waren niet genoeg en daarom is gestart met meerdere grote wetenschappelijke studies in samenwerking met Wageningen Universiteit. Om blijvend impact te realiseren zijn gedragspsychologen in dienst genomen en is gewerkt aan tools en oplossingen die bij medewerkers motivatie en gedragsverandering realiseren. In juni 2018 werd, tijdens de lancering in New York, Greendish een feit. Een nieuwe naam en met de ambitie om wereldwijd alle keukens te vergroenen!

Filmpje: Greendish. Duurzame en gezonde voeding voor iedereen en overal beschikbaar maken. Dat is de missie van Greendish.

Lees ook

Catering bedrijfsrestaurant Provincie koopt meer lokaal en duurzaam in

Noord-Holland tekent Green Deal Catering

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?