Vers aan de Vecht is het initiatief van een groep mensen die een alternatief zoeken voor de bestaande voedselindustrie. Doel is om in eigen beheer en op eigen voorwaarden voedsel te verbouwen en dieren te houden waarmee ze zichzelf en hun gezin kunnen voeden. Duurzaam, lokaal, diervriendelijk en met respect voor de natuur. Een avontuur dat ze als groep aan willen gaan. Door samen te leren, lief en leed te delen en successen te vieren willen ze elkaars leven in sociale zin verrijken en anderen inspireren door de opgedane kennis te delen, met de Weespse community en ver daarbuiten.
Sanne Smeets is in 2020 begonnen om dit initiatief in Weesp en omgeving van de grond te krijgen. Inmiddels is de stichting opgericht, is er een actief bestuur bestaande uit Marwil, Victor en Sjoerd en draagt ook het een kartrekkersteam bestaande uit 13 personen haar steentjes bij. Hun droom is een boerderij die tweehonderd huishoudens zo duurzaam mogelijk van groente, fruit, boter, kaas en eieren voorziet. Met zelfs een stuk vlees voor de liefhebber. Als stichting wil Vers aan de Vecht voedsel produceren voor de deelnemers, met de deelnemers en in nauwe samenwerking met de boer en de tuinders.
Sanne: “Ook een jaar geleden was duurzaam voedsel produceren ‘hot’ en groeide het aantal burgerinitiatieven snel. Eigenlijk dacht ik me wel ergens bij te kunnen aansluiten in mijn omgeving, maar naast de prachtige pluktuin in Abcoude, bleek er nog niets in Weesp te bestaan. Na een hoop gesprekken met grondeigenaren, de gemeente en andere enthousiastelingen, richten we onze pijlen op de Groene Griffioen van Boy en Wendela. We hebben nu met heel ons hart gekozen voor een samenwerking met deze biologisch dynamische boerderij. Onze samenwerking is bijzonder, onze stichting vult het bedrijf van De Groene Griffioen heel goed aan. Boy en Wendela hebben een open blik en verkennen alle opties met ons, zodoende besloten we eerst te starten met een groentepluktuin. Dit is redelijk eenvoudig op te zetten, op het stukje grond waar klei in de bodem zit (en geen veen) en waar de tuinders en plukkers hun gang kunnen gaan. De doelstellingen van De Groene Griffioen komen volledig overeen met die van de stichting: duurzaam voedsel produceren, de keten zo kort mogelijk houden en de verbinding tussen boer en burger nog sterker maken. De stichting streeft ernaar om middels educatie dit prachtige werk zoveel mogelijk over te brengen op kinderen en geïnteresseerden. We kunnen niet alles doen in het eerste jaar, daarom hebben we besloten ons initiatief te faseren.
Nu zitten we in de eerste fase en krijgen we in het voorjaar van 2021 onze eerste eigen groenten. Daarvoor hebben we een tuindersteam samengesteld bestaande uit Jantien, Michel en Nancy. Ze hebben alle drie de Warmonderhof-opleiding afgerond en al flink wat groene-vingers ervaring. Hun teeltplan is onze ‘blueprint’ voor onze keukens. Met hun enthousiasme, ervaring en sociale vaardigheden gaan zij ons meenemen op dit avontuur het komende jaar. Ze staan te popelen om de 100 oogstdeelnemers (de groep is compleet, de wachtlijst groeit al) te laten zien welke groenten er van het land gaan komen en hoeveel werk ervoor nodig is. Deze oogstdeelnemers betalen ieder een investeringsdeel en een oogstaandeel. Dit oogstaandeel is in de komende jaren gelijk, maar het investeringsdeel zal minder worden, maar nu is het eerste startbedrag best hoog.
Dit is gelijk ook de lastige kwestie waar we nu mee worstelen. Het eerste jaar heb ik, naast mijn drukke baan en 2 jonge kinderen, al het werk daarnaast gedaan, evenals de kartrekkers. Een stichting, maar vooral de tuinderij opstarten kost flink wat: materiaal, zaai- en plantgoed en vooral veel uren. Volgens een wat vervelende gewoonte van ‘Community Supported Agriculture‘-tuinen, is het standaard uurloon van tuinders belachelijk laag. Vers aan de Vecht is nu op zoek naar fondsen of subsidieverstrekkers die ons initiatief ondersteunen en voor ons in dit spannende pilotjaar de opstartkosten draagbaarder kunnen maken. Dan kunnen we de tuinders een normaal uurloon betalen voor hun inzeten kunnen wij de organisatiekosten dekken.
Het is super moeilijk om de community aan je gebonden te houden, als je al bijna een jaar lang alles digitaal moet communiceren. In augustus kwamen we op de boerderij nog met de eerste deelnemers samen, 1x. Nu realiseren we ons hoe uniek die avond was! We kunnen echt niet wachten tot we deze groep deelnemers in het echt kunnen ontmoeten. Maar tot die tijd doen we het met gratis software als email, social media, Zoom en Whatsapp. Het is nu tijd om een professionaliseringsslag hierin te maken en de community een basis te geven.
Bijeenkomst deelnemers Al Zoomend opstarten Bijeenkomst deelnemers
De tweede fase richt zich op de jaren hierna. We willen groeien naar maximaal 200 huishoudens en indien mogelijk uitbreiden naar andere locaties om van Vers aan de Vecht een levendige community te maken die er toe doet in de wijde omtrek. Zo zien we kookworkshops voor ons in de nieuwe loods, waar zich ook de kas en koeling bevinden. We hopen wekelijks schoolklassen te ontvangen op de boerderij & tuinderij, we organiseren workshops zoals fermenteren, maar ook seminars over biodiversiteit in veenweide gebied. We zetten een zorgtak op en de plannen voor een fruitboomgaard en agroforestry zijn al in de maak, tevens op een andere locatie in Weesp. Bovendien willen we een voorbeeld zijn voor andere boerenbedrijven, hoe je kunt samenwerken met burgerinitiatieven en daar iets stevigs mee kunt opbouwen.
We beginnen klein maar zijn ambitieus. Met zoveel mensen samen iets opbouwen betekent dat we veel expertise in huis hebben en ongelofelijk veel ideeën. Het afgelopen jaar is al gebleken hoever je met al die mensen, hun kennis en hun dromen kunt komen. Het heeft iets magisch”.
Jantien aan het meten Logo Vers aan de Vecht Nancy aan het meten
Meer informatie: https://versaandevecht.home.blog/ of info@versaandevecht.nl