Voedsel is altijd al een passie geweest van Moritz, de man achter SauerCrowd. Terwijl hij als chef-kok in verschillende sterrenrestaurants in Europa werkte heeft hij veel kennis opgedaan over ons dieet. In dat dieet miste hij aandacht voor biodiversiteit, zowel buiten, als op ons bord, als in ons lichaam.
Om daar iets aan te doen startte hij SauerCrowd. Sauer staat voor gefermenteerd en Crowd staat voor gemeenschap. Fermenteren is een natuurlijk proces dat een product langer houdbaar maakt, maar ook een lekkere smaak geeft. Zout en tijd zijn hierbij de belangrijkste ingrediënten. Tijdens het proces van fermentatie groeit het aantal goede bacteriën in een product. Dat maakt het heel gezond voor je darmen en dit is precies wat volgens Moritz mist op menig Nederlands bordje. Bovendien is er door de langere houdbaarheid minder kans op verspilling. Samen met zijn Crowd wil Moritz gefermenteerde producten op de kaart, en in zoveel mogelijk keukenkastjes, zetten. Een onderdeel daarvan zijn zijn eigen potjes zuurkool in verschillende kleuren en smaken. De kolen die in zijn fermentatieton belanden zijn zoveel mogelijk lokaal, duurzaam en met oog voor de biodiversiteit in het landschap geteeld.
‘Variëren in het voedsel dat je eet, oftewel een beetje biodiversiteit op je bord creëren, is een belangrijk aspect van een gezond dieet. Dat weten de meeste mensen wel. Maar minstens zo belangrijk is het dat je voedsel binnenkrijgt dat de biodiversiteit in jouw lichaam ondersteunt. Onder andere onze darmen zitten vol bacteriën. Hoewel sommige bacteriën niet goed zijn voor je gezondheid, wordt er steeds meer bekend over het belang van goede bacteriën. Goede bacteriën zijn nodig om je eten goed te kunnen verteren en je lichaam fit te houden en die kleine vriendjes in je darmen blijken zelfs in directe relatie te staan tot je geestelijke gezondheid (de Gut-mind correlatie). Belangrijk dus om je darmbacteriën voldoende aandacht te geven en aan te vullen.’ Aldus Moritz.
Bio is logisch
Moritz maakt zijn ongepasteuriseerde gefermenteerde producten van bio-dynamische en biologisch geteelde groenten. Bio-dynamisch en biologisch telen passen namelijk bij de filosofie van SauerCrowd dat niet alléén biodiversiteit in je lichaam belangrijk is, maar ook die in de bodem en daarboven. Het begon met een samenwerking met de bio-dynamische Stadsboerderij in Almere, maar SauerCrowd groeit inmiddels als kool en haalt daarom nu kolen van meerdere plekken uit Nederland. Voorop staat wel dat ze niet van al te ver komen, want teveel transport strookt niet met de duurzame ambitie. Ook kleine kooltjes en kolen met een plekje zijn trouwens perfect om zuurkool van te maken. Helaas kun je hier bij groothandels (nog) niet bewust op selecteren. Die focussen in hun aanbod op A-kwaliteit.
Scaling-up
Je kunt de producten van SauerCrowd op steeds meer plekken vinden. Naast in de eigen webshop, ligt de zuurkool ook in het schap bij diverse biowinkels en -marktkramen. Om nog meer mensen van SauerCrowd te kunnen voorzien onderzoekt Moritz nu welke aanpassingen er nodig zijn. Hoe kun je uitbreiden en je producten op meer plekken beschikbaar maken terwijl je zo min mogelijk inlevert op je idealen? Hoe houd je het product betaalbaar en behoud je een goede prijs voor de boer? Welke verpakkings- en transportkeuze is het meest duurzaam en werkbaar? Dit zijn vragen die spelen bij de opschaling.
De kracht van samen
Een voedselsysteem verander je niet in je eentje. Daarom is de Crowd een onmisbaar onderdeel van SauerCrowd. Iedereen is welkom in de gemeenschap. Gefermenteerde producten van verschillende ondernemers worden samengebracht op één platform. Online worden regelmatig blogs en recepten gedeeld. Ook worden er events en workshops georganiseerd om de liefde voor darmvriendelijk en duurzaam voedsel te delen. Daarnaast wordt er samen met onderzoeksinstituut InBiome meer onderzoek gedaan naar het effect van de darmbalans op lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Een plek die belangrijk is geweest voor SauerCrowd is Kitchen Republic. Deze keuken voor start ups in Amsterdam was tot voor kort dé plek waar SauerCrowd werd gemaakt en waar Moritz nog steeds aan nieuwe smaken werkt. ‘Wat deze plek belangrijk maakt voor SauerCrowd is echter vooral de community’ legt Anne Luz uit. Anne Luz is community manager bij SauerCrowd ‘Ons netwerk is echt onze kracht. Ik raad beginnende initiatiefnemers sterk aan om zich aan te sluiten bij een community zoals deze. Je kan zoveel leren van andere ondernemers. Andere goede voorbeelden zijn Impact Hub en Flevocampus. Ook ondernemerschapsprogramma’s zijn heel waardevol om aan mee te doen. Hierin bespreek je je ideeën en aanpak met andere ondernemers en daarmee voorkom je dat je onnodig vastloopt. Probeer vooral niet in je eentje het wiel uit te vinden.’
Ontmoet SauerCrowd op Het Verrotte Festival
Op 21 augustus 2021 vind je SauerCrowd op Het Verrotte Festival vlakbij de Riekerhaven in Amsterdam. Een festival dat volledig in het teken staat van gefermenteerd voedsel, waar niets wordt weggegooid en alles wordt gebruikt. Op de line-up staan naast SauerCrowd de gekste kombucha’s, kimchi’s, zuurdesemstarters, droge worsten, augurken, (gember)bieren en tepache. Een heus ‘verrot voedsel food-festival’.
*Omslagfoto: Moritz, de man achter SauerCrowd – Cor Salverius Fotografie