Pluktuin van Geesje

De Pluktuin van Geesje is een plek voor iedereen om te genieten en kennis te nemen van hoe op natuurlijke wijze voedsel geproduceerd kan worden. In 2019 zijn Yoram en Sarai begonnen met de aanleg van de pluktuin in het recreatiegebied Geestemerambacht. Op 2 hectare worden fruit- en notenbomen gecombineerd met kleinfruit in strokenteelt. Tussen de bomenrijen worden voedergewassen, bloemen en groenten verbouwd. Het houden van Ouessant rammen, dubbeldoelkippen en varkens draagt bij aan het sluiten van de kringlopen. Langs de randen van het perceel staat een windsingel, met soorten als gele kornoelje en vuilboom. Deze is aangeplant om de biodiversiteit op het land te verhogen, door het bieden van habitat en voedsel voor bijen en vlinders. Van de windsingel kan ook geoogst worden.

Zelfpluktuin, educatie en bewustwording

De boomgaard is open voor bezoekers die hier zelf fruit, bloemen en groenten kunnen plukken en eieren en noten kunnen rapen. Alle producten van het bedrijf zijn bestemd voor de zelfoogst. Een gedeelte hiervan zetten ze af via de Buurderij, een platform waar consumenten rechtstreeks bij de lokale boeren kunnen kopen. Het streven is om onbespoten fruit te telen door de diversiteit en extensieve aanplant. Onder andere door het bieden van educatie delen ze kennis over biologische teelt en de samenwerking met de natuur. Op deze wijze werken ze aan het bewustzijn rondom voeding van de huidige en volgende generatie. Op het bedrijf worden creatieve en kunstzinnige workshops gegeven en andere activiteiten georganiseerd. In de toekomst willen Yoram en Sarai werken aan de integratie van een woon-werk gemeenschap en het bieden van zorg bij de pluktuin.

Tijdens deze zoektocht bleek het bestemmingsplan vaak een belemmerende factor. Na contact te hebben gelegd met de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en de provincie Noord-Holland werden ze gewezen op hun huidige locatie in recreatiegebied Geestmerambacht, waar alles op zijn plek valt.

Educatie

Jonge onderzoekers met een grote fantasie kunnen bij Pluktuin van Geesje leren over kleine beestjes die grote wonderen verrichten. Met dit educatieprogramma gaan kinderen naar Pluktuin van Geesje om te ervaren waarom verschillende soorten planten en dieren zo belangrijk zijn. Met een loep in de hand gaan de kinderen op zoek naar lieveheersbeestjes en andere tuinbewoners. Door te verven, tekenen en timmeren worden de ontdekkingen vastgelegd.

Handige links: Pluktuin van Geesje en Landbouw met natuur.

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?