Woodstone Pizza and Wine is één van de deelnemers aan de Koplopersgroep Haarlem waarin horecaondernemers en winkeliers samenwerken. Het doel van deze koplopersgroep is om samen te kijken naar duurzame oplossingen voor gezamenlijke problemen als voedselverspilling, verpakkingsmaterialen en afval. Wij spraken met Wim Overdevest die namens Woodstone in de Koplopersgroep zit.
Wim: “De koplopersgroep is begin 2020 van start gegaan om duurzame initiatieven van horecaondernemers en winkeliers samen te brengen. Er zijn inmiddels een drietal bijeenkomsten geweest. Daarna is het als gevolg van Covid-19 een beetje stil komen te liggen. 2020 was voor de horeca vooral een kwestie van overleven. We hopen in 2021 weer wat meer te kunnen ondernemen en nieuwe initiatieven in het kader van duurzaamheid te ontplooien. Wij doen mee omdat we nog duurzamer willen worden, om te kijken of we als groep wat meer voor elkaar kunnen krijgen bij fabrikanten en de groothandel. Wij willen duurzame verpakkingen en groene energie gebruiken maar het moet kostentechnisch natuurlijk ook wel kunnen. Gemak, duurzaamheid en kosten spelen allemaal een rol. We leren natuurlijk elke keer weer. Wat doen wij, wat doen anderen, wat kunnen we van elkaar leren en wat kunnen we samen aanpakken? De rol van de gemeente is hierin ook belangrijk. Zo hebben we vorig jaar met elkaar de GFT fiets bedacht. Dankzij hulp van de gemeente hebben we dat voor elkaar gekregen en is via Spaarnelanden een fiets ontwikkeld die nu het GFT afval ophaalt bij de deelnemende bedrijven. Ik hoop dat dat binnenkort weer dagelijks nodig is. Dan kunnen we ook nadenken over het terugwinnen van warm water, het beperken van rijbewegingen en groene energie. We worden steeds bewuster van wat we weggooien. Dat moet minder en duurzamer. Door samen in te kopen moeten we ook veel kunnen bereiken. Het gaat daarbij niet alleen om prijs. Die is uiteraard wel belangrijk en maar ik wil graag bij lokale ondernemers of boeren inkopen maar die kunnen niet altijd aan de vraag voldoen. Als wij aangeven wat we nodig hebben aan tomaten bijvoorbeeld dan kan een aantal boeren samen wellicht wel voldoen aan onze vraag. Een win-win situatie. Ook moeten we nadenken wat we met afval doen. Kunnen we daar wellicht nog wat mee? Bij ons wordt alles aangeleverd vanuit ons productiecentrum. Dit betekent dat wij centraal grotere hoeveelheden inkopen en voorbereiden. De halffabricaten gaan naar onze restaurants om daar afgemaakt te worden. Dat scheelt een hoop qua inkoop en verpakking. Nu onze wijnboer nog. Die levert nog steeds in dozen van 6 flessen. Totaal overbodig maar dat soort processen kost gewoon tijd. Het is ook de bedoeling om met ondernemers in andere gemeenten (oa Rotterdam) in contact te komen. We hebben allemaal dezelfde vragen dus wie weet kunnen we samen voor een oplossing zorgen. We hoeven niet allemaal opnieuw het wiel uit te vinden.
Feel Good Kitchen
Dat de eigenaren van Woodstone pure ondernemers zijn blijkt wel uit het feit dat ze niet bij de pakken neer zijn gaan zitten. Tijdens de Corona Crisis hebben ze ‘The Feel Good Kitchen’ opgericht. Oscar Vos: “The Feel Good Kitchen helpt je om te genieten van je leven en van lekkere, voedzame maaltijden zonder gedoe. Wij bereiden maaltijden zodat onze afnemers hun tijd kunt besteden aan de leukere dingen in het leven, zonder dat ze concessies hoeven te doen aan kwaliteit of smaak. We leveren éénpersoonsmaaltijden maar die kunnen prima combineren worden met familie ovenschotels & pizza pakketten zodat je voor een paar dagen verantwoord eten in huis haalt. Wij maken met The Feel Good Kitchen gebruik van de centrale keuken van Woodstone en besteden uiteraard ook hier aandacht aan duurzame ingrediënten en verpakkingen. Doel is omzet genereren, het personeel betrokken en aan het werk houden en oog te hebben voor een duurzame samenleving. Daar worden we allemaal beter van!”.
Koplopersgroep Haarlem
Haarlem bruist van de innovatiekracht en energie op het vlak van duurzaamheid. Horecazaken en winkels hebben dagelijks te maken met voedselverspilling, afval en verpakkingsmateriaal. Om samenwerking te stimuleren is er als onderdeel van het Haarlems klimaatakkoord een koplopersgroep opgericht om deze duurzame initiatieven samen te brengen. Deze koplopergroep is een initiatief van de gemeente Haarlem, HORECA Haarlem, Provincie Noord-Holland, het Programma VANG Buitenshuis van Rijkswaterstaat, CREM en Spaarnelanden.